Blog 2005 - 2015

A Hababa.hu indulása után nem sokkal elkezdtem blogot írni, ahol igyekeztem minden érdekességet megosztani veletek: kulisszatitkokat, háttérinfókat a Doom 3 és a Doom 3 RoE szinkron kapcsán és még sok egyéb érdekességet.

A blogot érintetlenül, az eredeti formájában itt tudjátok olvasni!

Ez lenne az a szekció, ahol pár szót mondanék először magamról, aztán egy egyszerűbb blog írásába fognék. Sokan kipróbálták, én is kíváncsi voltam a dologra.

1. Pár szó rólam

Középiskolába kaptam a hababa becenevet, mert egy kicsikét gyorsan beszélek. Azóta a baráti köröm nagyrésze így hív.

2. Én és az informatika

És hogyan is léptem kapcsolatba az informatikával? Emlékszem, körülbelül 11 éves lehettem, amikor apám beállított az első PC-vel. Néztem, hogy miért is jó ez, hogy van ez. Akkoriban még a Windows 95 előtti időkben DOS alapú rendszer futtatta a gépet. Két fontosabb parancssort használtam mindig. Az egyik a Windows 95-höz hasonló, ám annak az elődjéd nyitta meg, a másik meg a Norton Commandert. Bizony. Ezt hívták később aztán Windows Commandernek, napjainkban pedig Total Commmander néven fut. Az egyik legelterjedtebb program adataink rendszerezésére. Ezt csak azért használtam, mert ezzel a programmal képes voltam az akkori játékokat megnyitni.  És ekkor láttam életemben először azt a szót, hogy Doom.

3. Doom 3 szinkron project kezdeti munkálatai

3.1 A kezdet

Az id software játékában ráleltem a stílusomra. Ugyanazt szerettem, mint az id vezérigazgató programozója, John Carmack. Pörgést és lövöldözést, vért. Doom és Doom 2-vel, Wolfeinsteinnel kezdtem tehát, mellé társult a Raven játéka is, a Heretic. És 2004 augusztusába megjelent a Doom 3. Hatalmasat tarolt és nekem máig a kedvencem a különféle kritikák ellenére is. Korábban is elkezdték a Doom 3-mat szinkronizálni, de különböző okok miatt nem sikerült befejeznie a csapatnak. Ekkorra már elég jól benne voltam a játékok buherálgatásában és már programozgattam is, habár a szinkronkészítéshez ez nem nagyon kellett. Gondholtam, egye-fene megpróbálkozok vele. Kapcsolatba léptem azokkal, akik elkezdték a szinkront, megadták a hozzáférést a honlapjukhoz és elhatároztam, hogy ott fogom hirdetni, hogy a project újraindul.
A játék kiadása után nem sokkal kiadásra került egy patch, nevezetesen a d3cc, ami arra szolgált, hogy a süketek és halláskárosultak is tudják élveni a játékot. Egyszóval feliratot készített a játékhoz. Ebből a patchből kiszedtem a szövegfájlokat és az egészet kinyomtattam. Azt mondják, hogy a Doom 3-ban nem sok szöveg van, azok biztos nem hallgatták végig a PDA-kon levő hanjegyzeteket. Ezekkel együtt a játék szövegkönyve körülbelül 50-70 A4-es lap terjedelmére tehető. Ezt kezdtem el egymagam fordítani egy szótár és egy ceruza segítségével. Három évembe telt lefordítani az egész játékot. Persze azt is vegyük figyelembe, hogy azért volt olyan is, hogy 1 hónapig nem foglalkoztam vele, de amikor tehettem, meg jól is esett, csinálgattam és szép lassan kész lettem ezzel a munkával.

3.2 Társak szerzése

Ugyebár volt egy kész szövegkönyvem, de ezzel még nem voltam közel sem kész a szinkronnal. A szinkronhoz emberek kellettek, akiknek a szöveget elküldöm majd visszaküldik a már kész, magyar hangot. A honlapon lehetett jelentkezni. Jelentkeztek is elég sokan, nagyon megörültem neki, hogy ilyen tempóval elég szépen készen leszünk. Ám csalódnom kellett. Sokan akik jelentkeztek, többé hírt sem adva magukról csak úgy eltűntek, de rengeteg sajnos elégtelen minőségű hangot is kézhez kaptam, amit nem lehetett beletenni a játékba. De a legrosszabb akkor is a főszereplők szövegeinek felvétele volt. Ugyanis ezeket tovább tartott felmondani, mint a mellékszerepeket, hiszen a szöveg is több volt. De találtam embert és elkezdődtek a felvételek. De a legnagyobb csalódás itt ért. Amikor elkezdték csinálni és a felénél, vagy a szerep 80%-ánál kijelenti, hogy nem csinálja tovább, az nagyon bosszantó tud lenni. És sajnos ilyen többször is előfordult. Ezek miatt rengeteget késett a szinkron, sokszor kellett hangokat újravenni. Aztán már csak megbízható emberekkel dolgoztam e téren és szerencsére sikeresen fel lettek véve a hangok.
Emberek szerzésében nagyon sokat segített nekem donSzundhy, aki MSN-en vett fel engem és lépett kapcsolatba velem. Mondta, hogy nagyon szeretne segíteni a szinkronban. Szerzett nekem embereket, akik megbízhatóak voltak és mindig minőségi hangokat kaptam kézhez. donSzundhy a hangok effektezésében is segítségemre volt, amit csak tudott, megeffektezett. Gyorsított, lassított, vágott, hangosított és tesztelte a hangokat a játék alatt. A munka természetesen gyorsabban haladt és én mindent megtettem azért, hogy egy minőségi szinkron kerüljön ki a kezeink alól.

3.3 Az első látható eredmény

Sokszor láttam, hogy a készülő szinkronokból úgynevezett előzetes videókat adnak ki. Gondoltam ilyet nekem is csinálnom kell. Felvettem tehát néhány részt a játékból, ahol már magyarul szólalnak meg a szereplők, és donSzundhy segítségével a sok kis videó egy naggyá állt össze. Őszintén megmondom, nem hittem volna, hogy ilyen sokan fogják dicsérő és építő jellegű kritikával illetni az első kisvideómat. Panyi segítségével a Magyarítások Portálra is kikerült a hír a videóról, ezáltal még többen megismerték a videót és itt is 90%-ban dicséretet kaptam érte. Ez felbátorított.

3.4 Főszereplők

Ezekre volt a legnehezebb megtalálni az embert, hiszen ide már tényleg olyanok kellettek, akik nem csak simán felmondják a szöveget, hanem bele is élik magukat az adott szituációba, helyzetbe. Szerencsére idővel megtaláltam rá a megfelelő embereket és szerintem jól döntöttem. A főszereplők hangjai lassan mind elkészültek, már csak a mellékszereplők maradtak hátra.

3.5 Doom 3 CC

Ahogy már említettem a Doom 3 megjelenése után nem sokkal kiadtak egy bizonyos Doom 3 CC elnevezésű modot. Ez a mod arra szolgál, hogy süketek és halláskárosultak is élvezhessék a játékot, vagyis feliratozta a beszélgetéseket. Ezáltal nem hallott szöveget kellett magyarra fordítanom, hanem írottat, ami azért jelentősen megkönnyítette a munkámat.
A fordítási munkák befejezése után jóval később láttam a Magyarítások Portálon, hogy valaki más is lefordította a Doom 3 CC modot. Kapcsolatba léptem a fordítóval és engedélyt kértem modjának felhasználására. Engedélyezte. Aztán elkezdtem összevetni az ő fordítását az én fordításommal. Néhol egyik jobb volt, mint a másik, ezáltal egy még jobb fordítás keletkezett a két különféle verzió összevetésével. Nagyon megörültem, hisz így már biztos voltam benne, hogy egy tökéletes fordítást hoztam létre.

3.6 Videók, második felvonás

Ám terveztem azt, hogy mivel már elég rég óta nem mutattam fel semmi látható eredményt, közrebocsájtok pár rövidebb videót, amiben már a főszereplők is megszólalnak. Fel is tettem az oldalamra.
A videókat véletlenszerűen rakosgattam fel, mihelyt találtam egy olyat, aminek már megvan a magyar hangja és a felvett videó is elég jó, raktam is fel az oldalra. A videók készítésében nagy segítséget kaptam donSzundhytól.
Tehát a videók szép lassan töltődtek fel a lapra. Gondoltam, hogy ezt már érdemesnek tartom arra, hogy szóljak a Magyarítások Portál egyik főszerkesztőjének, hogy hírezze ki azt, hogy újabb videók tekinthetők meg a szinkronról. Szerencsére akadt jó pár kíváncsi látogató, aki megtekintette ezeket a videókat, nagyon megörültem neki, hogy ennyire érdekli az embereket a szinkron. De kíváncsi voltam a véleményükre is a szinkron minőségét illetően.
Egy szavazást bocsátottam közre, melybe 1-5-ös skálán kellett értékelni a szinkront, a bemutatott videók alapján, amikből eddigre azért már elég szép számban gyűltek össze az oldalon. A szavazás elég biztató volt számomra, jelenleg (07 08 18) a szinkront a legmagasabb, 5-ös osztályzattal értékelték a legtöbben, ezt követte a skálán a 4-es. És szinte csak pár 3-mas és 2-es szavazatot kaptam, 1-est eddig még szerencsére nem. Eldöntöttem, hogy mihelyt lesz még erre érdemes videó, fel fogom rakosgatni az oldalra, hogy a hosszú várakozási időt ezzel is meg tudjam könnyíteni számotokra.

3.7 Reklámozás

Ugyebár a Portálon való kihírezés által rengetegen keresték fel az oldalt, ezt még egyszer szeretném megköszönni. Ugyanakkor ott is felhívtam a figyelmet, hogy lehet még jelentkezni a szinkronra mellékszereplőként. Ahol és amikor csak tudtam a Doom 3-mal foglalkozó topicokban hirdettem, hogy lehet még jelentkezni nálam a [email protected] e-mail címen. Akadtak is jelentkezők, de sajnos ez még mindig nem elég. Ennyi emberrel elég lassú munkatempót tudunk diktálni, meg persze ha kevesebb az ember, akkor nyilvánvalóan, hogy egy emberre több karakter szerepét is kénytelen leszek ráosztani. Ez ugyebár a játékélmény rontását is jelenti, agyoneffektezni meg nem akarjuk a játékot. Persze az effektezés az ilyen téren kitűnő megoldásnak bizonyul, de ha már túl van a dolog mélyítve, magasítva vagy eq-zva, akkor a dolog már könnyen nevetségessé válhat a létrejött hangok megszólalása által. Tehát ha valakinek van weboldala és szívesen reklámozná az oldalt (akár egy link, vagy bannercsere által is) az írjon nekem a fent leírt címre és belemegyek a cserébe.
Tehát a szinkron folyamatosan készül, a nyár pedig lassan véget ér.

3.8 A reklám létfontosságúvá válik

Az iskola kezdetével sajnos egy elég rossz dologgal kellett szembenéznem. Nem tudtam finanszírozni az oldal költségeit, ezért muszáj voltam valami olyat kitalálni, amivel az oldal fennmaradhat és a szinkron nyugodtan folyhat a megszokott kerékvágásban. Ezért áttanulmányoztam a Google AdSense programját és mivel megtetszett, szerettem volna kipróbálni. Az oldal közepére (a menüsor és a banner között) egy szürke reklámcsíkot helyeztem el, amire ha a kedves látogató (jelen esetbe te) rákattint, akkor az oldal egy kisebb pénzösszeget kap. Ezáltal az oldal fenn tud maradni és tovább tud futni. Tehát mindenkit arra kérnék, hogy szánjon rá pár másodpercet és kattintson 1-2-t a feljebb elhelyezkedő hirdetésekre, csak ennyit kérek a munkámért cserébe. Mindenkinek nagyon köszönöm!

3.9 FreddyD is beszáll a szinkronba

DonSzundhy keresett fel azzal, hogy mi lenne, ha bevonnánk a szinkronba FreddyD-t is. Róla azt kell tudni, hogy egy nagyon sikeres oldalt vezet a neten, pontosabban a rosszpcjatekok.blog.hu oldalt. Erről a blogról azt kell tudni, hogy a nem éppen a legjobbra sikeredett játékokat veszi célba és mutatja meg a nagyközönségnek, hogy mit ne vegyenek meg, mivel ne játszanak.
Ennek a blognak én is rendszeres látogatója vagyok már rég óta, a linkek között is már nyár óta ott szerepel az oldala. Nagyon jó ötletnek tartottam tehát FreddyD beszervezését, hisz ő egy kis színt vitt a szinkronba és persze nem legutolsó sorban kíváncsi voltam arra is, hogy sikerül neki elvégezni az ilyen feladatot. DonSzundhy küldött neki szöveget. Természetesen nem csalódtam. A kész hang pont olyan volt, mint amire számítottam. Tökéletes.
FreddyD is kirakta saját oldalára a videót, amiben az ő hangja is szerepel. Az ottani hozzászólások is szinte csak pozitívak és építő jellegűek voltak, amit nagyon szépen köszönök mindenkinek. Jól esik, hogy tetszik a munkánk. Én még azt tudom mondani, hogy FreddyD-t nem fogjuk csak úgy békén hagyni, fog még kapni szerepet.
U.i. Közbe ne felejtsetek el a hirdetésekre kattolni.  )

4. A Doom 3 szinkron eredményei

4.1 A Doom 3 szinkron DEMO ötlet

Régóta dolgozgatunk már a projecten és szerettünk volna valami mást is elétek tárni a videókon kívül. Így fogalmazódott meg bennünk a Doom 3 szinkron DEMO ötlete. Ebben az első 4 pályát kívánjuk teljesen magyarul a kezetek közé adni és a célunk az, hogy ezzel a DEMO-val építő jellegű kritikát kapjunk a szinkronnal kapcsolatban és persze most már azt is tudni lehet majd, hogy milyen lesz a szinkron egésze.
Tehát 2007 Október elején kihíreztem az oldalra is a Doom 3 szinkron DEMO-ját. Kiraktam az oldalra egy visszaszámlálót is, ami 2008 február 2-án fog lejárni. Ekkor fogjuk ugyanis közkézre bocsájtani a DEMO-t. De ez még nem most lesz, ezért páran megkerestek azzal, hogy nem lehetne-e valami olyat kitalálni, amivel pár ember hamarabb megkapná a szinkront és a többiek előtt tesztelné, majd véleményt írna róla, amit én az oldalon közzétennék. Tetszett az ötlet, ezért gondoltam, megvalósítom.
Nem akartam semmi nehezet, semmi extrát kérni a DEMO-ért cserébe, ezért azt találtam ki, hogy akik a legtöbbet kattintanak a hirdetésekre, azok kapják meg hamarabb a szinkront. Ez minden látogatótól napi 3 kattintást jelent. Azok a látogatók, akik ezt teljesítik egy darabig, azokkal felveszem a kapcsolatot és elküldöm nekik a DEMO-t még idén. Semmi extra nem volt benne, egy  script minden IP címről bejövő kattintást  számolt, ezáltal a dolog működött automatikusan, a végén nekem csak azt kell néznem, hogy melyik IP címről jött a legtöbb kattintás. Ez első 10 legtöbbet kattintót fogom kikeresni és ők kapják meg a DEMO-t hamarabb a többiek előtt.

4.2 Váratlan reagálások

Ugyebár aki egy kicsit is ért ehhez a kattintgatós dologhoz, az belelát abba is, hogy miért is akartam én ilyen létrehozni. Ugyebár ez pontos nevén a GoogleAdsense, ami arról szól, hogyha a bannerre az illetékes rákattint, én azért egy kis pénzt kapok. Ezt a főiskola tanulmányaimra szerettem volna fordítani. Természetesen a még több látogató idevonzása érdekében ismét kihírezték az oldalt a Magyarítások Portálra, hogy van ez a "játék", tessék kattintani. Azt nem állítom, hogy ez a legjobb mód a pénzkeresésre és a DEMO hamarabbi kiadására, de akkor is olyanokat kaptam, amikre nem számítottam.
Természetesen tisztában voltam a Google AdSense szabályzatával, hogy a látogatókat nem szabad arra ösztönözni, hogy kattintsanak a bannerre, de nem hittem volna, hogy mégis le fogják tiltani a számlámat. Pedig a pénz elég szépen gyűlt, őszintén szólva 230 $ körüli értéket mutatott, amikor utoljára láttam. Ez elveszett és a bannert is leszedték. Sajnos ez az ötletem csődbe ment. Nem állítom, hogy valamelyik Portállátogató köpött be a Google-nak mert az is lehet, hogy a Google magától rájött erre a dologra. Egyáltalán nem haragszom a Portál lakóira a beszólások miatt, hisz mindenkinek meg lehet a saját véleménye minden dologról. Többek között erről is és én ezt tiszteletben tartom. Lehet, hogy ha más csinált volna egy ilyet, nekem sem tetszett volna, nem tudom. Mindenesetre azt az ötletet, hogy a DEMO-t esetleg hamarabb adjuk ki, ezzel együtt egyelőre feledésbe merült. Mindenesetre tudom, hogy amit tettem, az szabályellenes, elnézést kérek ezért mindenkitől.

4.3 Vissza a régi kerékvágásba

Miután a dolgok és én is felemésztettem a dolgokat, újra a Doom 3 szinkronizálására fordítottam erőmet. Szeretném a megtörtént dolgot feledni, meg sem történtté nyilvánítani, remélem ti is így vagytok vele.
Tehát az eset utáni első videó, amit feltöltöttem az oldalamra a női számítógép hangját mutatta be, akit Dodo vállalt el. Nagyon szépen köszönöm neki, remek munkát végzett, tökéletes hangok készültek. És 1-2 hét alatt az összes hangot sikeresen felvette, pedig azt tudni kell, hogy ebben a szerepben van az egész játékban a legtöbb hang. Mára már donSzundhynak köszönhetően az effektek is elkészültek hozzá. Mostanában pedig tovább dolgozunk a mellékszerepek felvételén, szétválogatásán, effektezésén, mert az még egy komolyabb munka a project folyamán.

4.4 2007 Karácsony

Ekkorra már elég szépen álltunk a szinkronnal, a hangok nagy része fel lett véve és meg is lett effektezve. Az, hogy 2008-ban már be tudjuk fejezni a teljes szinkront, jó érzéssel tölt el bennünket. De addig még van egy kis munka, nektek meg szeretnénk addig is kedveskedni valami kézzelfoghatóbb ajándékkal, mint a videók. Mivel még a régebbről említett Doom 3 szinkron DEMO-n szerettünk volna egy picit dolgozni és nem akartuk még ilyen korán nyilvánosságra bocsátani, úgy határoztunk, hogy a 100%-ban felvett és elég jól megeffektezett első pályát közkézre bocsájtjuk Karácsonyi ajándék gyanánt. A DEMO megjelenési időpontját illetően majd az ünnepek után, 2008 január közepe fele lesz szó.

4.5 Doom 3 szinkron (Mars City)

Tehát feltöltöttem a szerverre és elérhetővé vált mindenki számára. A csomagolt fájl tartalmazta a donSzundhy által készített exe fájlt és az általam megírt Olvass el!.txt-t. Ezáltal a telepítés és a használat véleményem szerint még egyszerűbbé vált, bár nagy tudás nem szükséges hozzá. Szavazást is írtam ki, hogy kinek hogy tetszik a Doom 3 szinkron (Mars City) release. Hát nem vagytok valami bő beszédűek, de a szavazás alapján a többség máig (12 26) a 4, 5-ös osztályzatokat adta neki. Nagyon szépen köszönjük, örülünk, hogy tetszik a munkánk.
Továbbá ismét kihíreztek minket a Magyarítások Portálra, ahol már megszoktam, hogy mindig kapunk negatív kritikákat is. Természetesen olyan ember nincs, akinek minden játék, mindenféle szinkron tetszene, tehát tiszteletben tartom mindenkinek a véleményét.
Tehát így álltunk Karácsony utolsó napján.

4.6 Doom 3 szinkron (Mars City) visszhangok

Elérkezett 2008 eleje és ekkorra már elég sokan letöltötték a Doom 3 szinkron (Mars City) kiadást. 1500-2000 között volt azoknak a száma, akik ki is próbálták, hogyan is szól a játék első pályája magyar szinkronnal. A kritikák közt szerepelt minden féle, de a legjobban az tetszett, amikor olyanokat írtak, hogy rosszul esett nekik az, amikor a játék második pályája már angol hanggal szólalt meg és izgatottan várják a játék további magyar hangjait. Az ilyenek miatt is érdemes csinálni a szinkront és a nehezebb napokban, ha ilyenekre gondolunk ez mindig új erőt önt belénk, hogy igenis, van kinek dolgozni a szinkronon és igenis vannak olyanok, akiknek tetszik a munkánk. Szeretnénk is megköszönni azoknak, akik biztatnak minket.

4.7 A Doom 3 szinkron DEMO ötlet átgondolása

Ugyebár úgy szerettük volna, hogy Karácsonyra nem csak egy pályát adunk kézre, hanem a játék eredeti DEMO-jának a szinkronizált változatát. A játék DEMO verziója tartalmazza az első 4 pályát. De sajnos a dolgok nem úgy alakultak, hogy kész tudtunk lenni Karácsonyra, ám én mégis szerettem volna egy kis meglepetést és maradt ami most lett kiadva. De azért még a mi kis szinkron DEMO-nkat szerettük volna kiadni egy olyan időpontban, ami nekünk is megfelelőbb és jobban tudunk vele foglalkozni. Ez az időszak az iskola végeztével jött el, amikor már nem kellett annyit tanulgatni. Ekkor gondoltam át a DEMO ötletét. A mi kis szinkron DEMO-nk a tervek szerint úgy került volna kiadásra, hogy a játék első 6-7 pályája teljesen magyarul játszható legyen. Ez már elég sok ahhoz, hogy le lehessen vonni következtetéseket a szinkron egészéről. Ám ezzel volt egy kis probléma.
Már a Doom 3 szinkron (Mars City)-vel kapcsolatban is kaptam olyan megjegyzéseket, hogy 1 pályáért nem fogják feltelepíteni az egész játékot, csak azért, hogy azt az egy 1 pályát kipróbálják. Ekkor gondoltam arra, hogy mi lenne, ha csinálnánk egy olyat, hogy 2 fajta Doom 3 szinkron DEMO-t adnánk ki. És hogy mit is értek ez alatt?
Híreztem is erről az ötletről, de most le szeretném írni egy kicsit részletesebben a dolgot. Ugyebár a következő kiadás még mindig nem lesz teljes, hiába, hogy elég sok pálya szinkronja benne lesz, de sokan nem fogják ezért a Doom-ot feltelepíteni. Elhatároztam hát, hogy csinálok egy olyat, (az első verzió gyanánt) hogy vagy feltöltöm a szerveremre vagy adok egy direkt linket egy olyan oldalra, ahonnan az eredeti DEMO-ját le lehet szedni a Doom 3-nak. Ez 450-500 MB körüli fájl, azt hiszem ez még nem olyan húzós, hogy ne lehessen letölteni. Tehát ezt lekapjátok, telepítitek és van egy eredeti Doom 3 DEMO-tok. Ehhez mi még csatolnánk a felirat magyarítást (a készítők beleegyezésével persze) és a magyar hangfájlokat. Ez azoknak lenne jó, akik mint mondtam, nem akarják letölteni/feltelepíteni a teljes Doom 3-mat. Viszont ha rendelkezel jelenleg is teljes Doom 3-mal, akkor előnyt fogsz élvezni, mert a Doom 3 szinkron DEMO másik verziója az ugyanúgy fog kinézni, mint a Doom 3 szinkron (Mars City) kiadás, csak 6-7 pálya magyar szinkronját fogja tartalmazni. Telepítővel, readme fájllal és nem fogunk vele felülírni semmit, tehát eltávolítás után a játék ismét angolul fog megszólalni.

4.8 Szavazás a DEMO-ról

Március elején indítottam egy szavazást, amelyben arra a kérdésre kerestem a választ, hogy készítsünk-e egy DEMO-t a Doom 3 szinkronból. Miután a szavazók száma elérte a 100-at, eme szavazást lezártam. Úgy láttam, hogy nem hiába terveltük ki ezt a DEMO ötletet, mert a 100 szavazóból 81-et érdekli a szinkron DEMO. Ez jó hír volt számunkra, hogy érdemes akkor vele foglalkoznunk egy kicsit. Tehát sulinak egyenlőre vége, szeretnénk a nyár elején kiadni a DEMO-t, hogy aztán nem sokkal később ki tudjuk adni a játék 100%-os szinkronját. Minden erőnkkel azon voltunk, hogy még májusba ki tudjuk adni a DEMO-t, de sajnos valami közbe jött...

4.9 A hiányzó hang

Nagyon megörültem, amikor már csak 1 hang hiányzott a szinkronhoz. Gondoltam ezt gyorsan felvesszük és ki is tudjuk adni a DEMO-t. Na persze, ezt csak hittem. Egy 9 mondatos női suttogás hiányzott még, de valahogy a sors nem akarta, hogy ezt meg tudjuk csinálni normálisan. Már nem egy ember próbálta nekünk felmondani és elküldeni, de sajnos egyik minősége sem felelt meg az elvárásainknak. Másik az, hogy erre a szerepre nők kellenek és hát a gyengébbik nem számára azért valljuk be, nem valami ideális játék a Doom 3. Egyben nevetséges és hihetetlen is, de most itt tartunk, hiába hírezzük ki már hónapok óta, hogy jelentkezőt keresünk eme szerepre, ezt máig nem sikerült megtalálni. Gondoltam, hogy ha már annyian nézik az oldalt és annyian várják a szinkront, csak lesz valaki, aki fel fogja nekünk ezt venni. De most már azt hiszem nem húzhatjuk tovább a dolgot, nekem kell lépnem. Mihelyt lesz egy kicsi szabadidőm intézkedni fogok és meg fogom oldani ennek a szerepnek a felvételét. Így is tettem. Nagy nehezen sikerült rávennem barátnőmet, hogy mondja fel ezt a 9 mondatos szerepet. Felvette és be is került a játékba. A több hónapos kínlódás ezzel meg is szűnt. A Doom 3 Szinkron DEMO már nagyon közel állt a 100%-hoz, de ekkor egy bizonyos Shady313 nevű kommentező a fórumba írt nekem, hogy vegyem fel msn-re, mutatni akar valamit...

5. Születésnap

5.1 Az új oldal

Shady313 elég gyorsan felvázolta az elképzeléseit. Egy teljesen új oldalt hozott létre a Doom 3 Szinkron számára. Szeretett volna egy olyan oldalt, ami csak a Doom 3-ról és a Doom 3 Szinkronról szól. Tetszett az ötlet. Az oldal szép volt, tetszetős és használata sem volt túl bonyolult. Egy kis egyeztetés után eldöntöttük, hogy az oldal címe doom3szinkron.extra.hu lesz. Feltöltöttük az összes Doom 3 Szinkronról készült videót, melléjük részletesebb leírást készítettünk, mint ami itt található. Gondolok most itt a videókban szereplőkre.

Shady elég gyorsan dolgozott. Felkerült egy mód, 1.3-mas patch, a Doom RPG és a Doom 3 Szinkron (Mars City) is. És a feltöltés még most sem maradt abba. Felkerültek "a világ legkirályabb játékai", a Doom 1 és Doom 2. Tervünk az volt, hogy az oldal Doom 3 Szinkron menüpontjára kattintva a kedves látogató erre az oldalra lesz átirányítva. Ez valószínűleg akkor fog megtörténni, amikor kiadjuk a Doom 3 Szinkron DEMO-t, amit már erről az oldalról tudtok majd letölteni. Természetesen a Doomal kapcsolatos híreket mind a két oldalon olvashatjátok majd. De az oldal további fejlesztésével kapcsolatban még gondolkozok.

5.2 Doom 3 Szinkron DEMO állás

Szinte már majdnem kész volt egy teljesen új oldal a Doom 3 Szinkron DEMO számára. A hangok 99 %-a már fel volt véve és meg is volt effektezve. De akkor mire várunk még?

A második pálya...megnyílik a pokol...több százan sebesülnek vagy halnak meg másodpercek alatt... na, ez az amit kurva nehéz megcsinálni. A pokol megnyílásának percei. Rengeteg rádiós segélykérés, üvöltések, parancsok, elhalálozások...meg persze magának, a pokol megnyílásának pillanata. A játék egyik legmeghatározóbb pontja ez és már csak ezen a ponton maradtak elkészületlen hangok. A játék mappáját jobban szétboncolva és a többi hangfájl között kutatva biztos találnánk olyan hango(ka)t, ami nekünk kellene ehhez a pályarészhez, de eddig még nem találtunk semmit. Több száz hang, effekt van a Doom 3-ban. Ezt minden átnézni nem kis munka. Én jelenleg ezen dolgozom, hogy megtaláljam a nekünk megfelelőt és el tudjuk készíteni ezt a pályarészt is. Remélem legkésőbb augusztus elejére, közepére kész leszünk ezzel a pályával is. Még a nyáron lesz programom bőven, ezért a DEMO kiadását nem akarom még napra pontosan megmondani. Én úgy szeretném, hogyha augusztusban ki tudnánk adni. Ez persze még egyáltalán nem biztos. Most augusztust mondok nektek, de ez átcsúszhat szeptemberre. Tehát legkésőbb (ha már minden kötél szakad) szeptember 30-ig készen lesz a DEMO! A játék első 8 pályájának 100 %-os szinkronját fogja tartalmazni, szöveges magyarítással együtt is elfut, természetesen. Ugyanolyan telepítővel lesz megoldva mint a 2007 Decemberében kiadott Doom 3 Szinkron (Mars City). Senkinek sem volt gondja a telepítővel és magával a telepítéssel sem, tehát maradunk ennél a módszernél. De ebben az egész DEMO-s dologban számomra 2 fontosabb dolog van:

- Egyrészt az, hogy ti mit fogtok szólni így a szinkronhoz, milyen kép fog bennetek összeállni. Mert a Doom 3 Szinkron (Mars City) kiadás az inkább csak ilyen ízelítő jellegű volt, hogy mégis milyen lesz. De egy pályából még nem lehet levonni következtetéseket a teljes szinkronra vonatkozóan.

Másrészt viszont mivel ez még csak egy DEMO, tehát nem a végleges és teljes szinkron, tik is tudtok majd segíteni a jobbá tételében. A hangokkal kapcsolatban észrevételek tehettek, elmondhatjátok, hogy mit éreztek gyengébb hangnak és szerintetek mik a komolyabb hibák a szinkron kapcsán.

Ezt a két szempontot tartom a legfontosabbnak a DEMO-val kapcsolatosan.

 

5.3 Egy éve írtam az első blogbejegyzésem

 

A szinkron készítése közben gondolkoztam azon, hogy vajon mit kéne még feltölteni a honlapra, mivel tudnék még több információt adni azoknak, akiket érdekel a szinkron. Ekkor vetődött fel bennem egy blog beindításának a gondolata. Egy blog, ami a szinkronról fog szólni és a fontosabb történésekkor mindig frissítem, hogy naprakész információkat kapjanak a látogatók. Na, ez jó ötlet lesz, gondoltam.

Belefogtam hát és visszaemlékeztem, hogy is kezdődött az egész szinkronos sztori, min mentünk keresztül. Aztán mikor elérkeztem a jelenbe, elmentettem és feltöltöttem a lapra 2007. július 23-án. Azóta kb. 2 havonta szoktam ide írni, mindig a legaktuálisabbakat.

Sokat gondolkoztam azon is, hogy írok ide a magánéletemről. Azon is gondolkoztam, hogy mennyire vagytok személy szerint rám kíváncsiak. Szavazás indítására is gondoltam, de nem tartottam értelmét a dolognak. Egyelőre a blog szóljon nagyban a szinkronról és a hírekben ejtek 1-2 szót magamról is.

Ez alkalmából az eddigi bejegyzéseket letölthetitek egy általam készített doc formájában, ahol szebb külsővel olvashatjátok az immár 1 éve fennálló blogot. WORD DOKUMENTUM LETÖLTÉSE!

 

6. Doom 3 Szinkron DEMO

6.1 Feltöltés előtti napok

Szeptember hónap közepén írtam ki a hivatalos Doom 3 Szinkron DEMO megjelenési dátumot, ezt pedig Október 4-re tettem. Voltak még vele kisebb utómunkálatok, tesztelések, szóval nem akartam azt, hogy kiírok egy dátumot, amit nem tudunk tartani.
A DEMO-val eleinte sok gondunk akadt, főleg ugyebár, amit már sokszor is említettem, a második pálya. Ez az a rész az egész játékon belül, ahol a legtöbb hang szólal meg egyszerre, elég nehéz effektekkel kísérve a dolgot. Bátran állíthatom, hogy ezt a pályát is az idők folyamán egész jól meg sikerült oldanunk, ennek nagyon örültem.
Aztán ahogy közeledett az Október 4, úgy készültünk el a DEMO korrigálásával is, végül elérkezett az a nap, amikor a Doom 3 Szinkron DEMO készen állt a feltöltésre.

6.2 Doom 3 Szinkron DEMO reklám


A feltöltés napján küldtem egy körlevelet a hababa.hu összes regisztrált felhasználójának, hogy igen, itt van, megérkezett melyre rég óta várunk, lehet tölteni a DEMO-t. Reméltem, hogy ezzel több embert tudok csalogatni a lapra. A tervem bevált, nem akárki írt nekem e-mailt, mint személyesen freddyD, a rosszpcjatekok.blog.hu szerkesztője...
freddyD e-mailjében azt írta, hogy megkapta a körlevelet és szívesen segít a szinkronban bármilyen téren. Ennek én nagyon megörültem, hogy nem akármilyen segítséget ajánlottak fel számunkra. Mondtam neki, hogy nagyon szívesen venném, ha kiírná az oldalára, hogy megjelent a DEMO és lehet tölteni, meg aki szeretne még mindig jelentkezhet a Doom 3 Szinkron különféle mellékszereplőire. A hirdetés nem maradt siker nélkül. Ismét sikerült szereznem új embereket a szinkronhoz, kiknek nagy része kézségesen vette fel a szövegeket és ismét születtek jó minőségű hangok, amik bele is kerültek a játékba. De ezzel még nem ért véget számomra a jó hírek sorozata. freddyD vállalt még szerepet a szinkronban. Tehát most már nem csak a játék intro-jához adta a hangját, hanem egy későbbi pályán is hallani fogjuk majd őt.
Természetesen a Magyarítások Portál egyik főszerkesztője, Panyi is szívesen segített nekem. Írtam neki egy e-mailt, hogy ha tudja írja ki a Portálra a Doom 3 Szinkron DEMO megjelenésével kapcsolatos hírt. A hír, csakúgy mint a rosszpcjatekok.blog.hu oldal esetében, ide is kikerült és több napig a főoldalon lehetett olvasni. Ezáltal ismét rengeteg ember értesült a Doom 3 Szinkron DEMO meglétéről. Még egyszer itt is nagyon szépen meg szeretném köszönni, amit a Szinkronért tettek.

6.3 Az első visszajelzések

Természetesen a Portálon és a Rossz PC Játékok Blogon is lehetett kommentet hagyni a DEMO megjelenésével kapcsolatosan. Az oldalon létrehoztam a fórumban egy külön témát, amiben a DEMO-val kapcsolatos véleményeket oszthatják meg egymással a DEMO kipróbálói. És ekkor érkezett el az idő, amikor (egy kicsit idegesen) vártam. Vártam, nagyon kíváncsi voltam, hogy mik lesznek a tapasztalatok a Doom 3 Szinkron DEMO kipróbálása után a játékosoknak.
A feltöltés másnapján már érkeztek is az első visszajelzések. Rengetegen már a megjelenés után egyből elkezdték játszani, nagyon kíváncsiak voltak már arra, hogy mi sült ki ebből a projectből. És már az első hozzászólások olvasásánál nagy kő esett le a szívemről. Bevallom őszintén, rosszabbra számítottam. Mindig is voltak/vannak/lesznek olyanok, akiknek a szinkron nem fog tetszeni. Igen, nekem sem tetszik minden. De most nem nagyon kaptam negatív kritikákat sem. A visszajelzések 85-90%-a pozitív volt. Az emberek többségének tetszett a DEMO és a folytatást követelték! Ezek szerint lehet, hogy én voltam nagyon pesszimista a szinkronnal kapcsolatosan, mert már bizonyossá vált, hogy igenis, ez nem egy rossz szinkron (persze az amatőr háziszinkron kategórián belül).
Az oldalam fórumjára érkezett a legtöbb komment, de természetesen köszönöm a másik két oldalon hagyott észrevételeket is. Nagyon jól estek azok is.
Mégis a legnagyobb köszönet a szinkron tesztelésével kapcsolatosan Bubu[HUN]-nak jár, aki nagyon részletes leírást adott a DEMO-ban lévő hibákról, kihagyásokról. A fórumban szinte 100%-os pontossággal leírta, hogy hol találhatóak a hibák, ezeket képekkel, pontos hangnevekkel ábrázolva. Az ő segítségével rengeteg olyan kisebb hibákra rá tudtunk jönni, melyeket mi ketten (donSzunhy-val) nem vettünk észre. Igen, jól gondoltam, hogy a több szem többet lát effektus itt is be fog válni. Természetesen nem csak Bubu[HUN] talált hibákat a szinkronban, de őt azért szerettem volna kiemelni, mert ő adta a legrészletesebb beszámolót a DEMO hibáit illetően. Köszönet neki és mindenkinek, aki kommentelt/véleményét adta a Doom 3 Szinkron DEMO-val kapcsolatosan. Nagyon jól esett nekünk a sok pozitív és bíztató kritika.
Az oldalon kitett szavazás is azt mutatja, hogy a szavazók több, mint háromnegyede a két legmagasabb osztályzatot (5-4) adta a szinkronnak.

6.4 Tűnődés a következő kiadásról

Sokan kérdezték, hogy mi lesz ezután. Mert ugye én a fórumban azt ígérgettem, hogy a hibákat igyekszünk kijavítani és lesz egy olyan kiadás, amiben már a hibák javítva lesznek. Nem tudom még. Csináljunk egy olyat, hogy kiadunk egy olyan verziót, amiben ugyanúgy ennyi pályát játszhatunk végig magyarul csak hibátlanul? Vagy talán adjunk ki egy másik DEMO-t, ami tartalmazza az első 8 pálya javításait egy kis meglepetéssel is fűszerezve? Vagy érdemes még egyáltalán kiadni különféle verziókat? Lehetséges, hogy elég lenne már a teljes, hiszen az is már hamarosan készen lesz...
Nemsokkal később megtaláltam a kérdéseimre a választ...

6.5 Megjelenünk az iwiw-en

De még mielőtt leírnám pontosan, hogy mi mellett is döntöttünk, hagy ejtsek néhány szót a szinkron körül forgó eseményekről is.
A szinkron egyik főszerepét alakító segítőnk vetette fel azt az ötletet még a Doom 3 Szinkron DEMO kiadása utáni pár napban, hogy mi lenne, ha csinálnánk az iwiw-en egy Doom 3 Szinkron Klubbot. Az ötletet jónak találtam, csak rögtön a DEMO megjelenése után még nem volt rá alkalmam létrehozni az egyéb elfoglaltságaim miatt. De nem kellett sokat várni és amikor volt időm, létrehoztam az iwiw-en egy ilyen klubbot Doom 3 Szinkron: A készítők, a segítők és a rajongók néven. A klubba (mint ahogy a neve is takarja) azokat az embereket szerettem volna látni akik a szinkronban bármiféle módon segédkeztek, az oldal rendszeres látogatói meg akik sokszor kérdeznek minket, hogy mikor lesz már kész a szinkron, hol is tartunk jelenleg. Egyszóval mindenkit, akit egy kicsit is érdekel a Doom 3 Szinkron. Szerencsére gyűltek is az emberek, a klub üzenőfalára is került néhány üzenet és volt szerencsém pár segítőt és rajongót nem csak fórumon/e-mailen keresztül, hanem képről is megismerni. A klub indulása óta még nem olyan sok ember lépett be a klubba, de remélem, hogy az idő múlásával már nagyon sokan leszünk és tényleg itt lesz mindenki, akinek csak egy kicsi köze is van a szinkronhoz. Mindenkinek köszönöm aki belépett és annak is, aki tervezi a belépést!

7. Doom 3 Szinkron DEMO v2.0

7.1 A születés

Igen, tudomásom volt róla, hogy a DEMO-ban sajnos maradtak hibák, amik így nem maradhattak. Rengetegen kérték, hogy legyen még egy utolsó félkész verzió a teljes szinkron megjelenése előtt. Mondták, hogy javítsuk ki a hibákat és adjuk ki újra, hogy addig is tudjanak mivel játszani, tudják élvezni a szinkront. Sokat gondolkoztam rajta. Kiadjak-e még egy ilyen verziót vagy ne? Ha igen, mi legyen a neve? De aztán megszületett a döntés: Doom 3 Szinkron DEMO v2.0, amit 2008 november 6-án (a DEMO megszületése után egy hónappal) ki is híreztem az oldalra. A megjelenési dátumot 2008. december 24-re tűztem ki. Tehát ismét egy DEMO verzió (az utolsó félkész verzió a teljes előtt) a szinkronról. A szinkron tartalmazni fogja természetesen a játék első 8 pályáját, de igyekszünk minden hibát kijavítani belőle, hogy a játék addigi részét már 100%-osnak tudhassuk. Továbbá szerettük volna, ha ez egy kicsivel több lenne, mint az előző DEMO. Bénán nézett volna már az ki, hogyha kiadunk egy második DEMO-t, ami csak a játék első nyolc pályájának javítását tartalmazza. Akartam bele tenni valami pluszt is, ha már v2.0-ról beszéltem. Eleinte nem mondtam meg, hogy mi is lesz ez a plusz, hagy találgassanak a játékosok, hogy mi vajon mire is gondolhattunk. Természetesen nem volt nehéz kitalálni a többletet. A Doom 3 Szinkron DEMO v2.0-ban szeretnénk ha több pályát is kézre tudnánk bocsájtani nektek, nem csak az első 8-at. Igen, a következő DEMO-ban lesznek plusz pályák! Azt, hogy pontosan mennyi még konkrétan mi sem tudjuk, de igyekszünk nem fukarkodni. Úgy vagyunk vele, hogy ameddig úgy érezzük, hogy a szinkron jó állapotban van, addig hagyni fogjuk, hagy játszatok csak tovább magyarul. A 9. pályától a játékot újra fogom játszani és minden frissítés alkalmával írni fogom, hogy ez a pálya már rendben van, már 9-et, 10-et, 11-et kaptok a v2.0-ás DEMO-ban. Tehát a plusz pályák számát előre mi sem tudjuk megmondani. Valószínűleg csak a DEMO megjelenése előtti pár nappal tudjuk azt nektek megmondani, hogy akkor hány pályát fog tartalmazni a v2.0-ás DEMO összesen.

7.2 A hiányzók felkutatása és pótolása


Javítgattuk tehát az első 8 pálya hibás hangjait, de közben természetesen haladtunk tovább a szinkronnal. Bátran állíthatom most már, hogy a szinkron 95%-val megvagyunk. A hangok nagy része már készen van, a felvételek is már az utolsó fázisba érkeztek. Már csak 1-2 hangjegyzet és nagyon kevés szereplő hangját nem sikerült felvennünk. Ennek nagyon örültünk, de mégjobban annak, amikor freddyD ismételten felkeresett minket. Erről már korábban írtam, de most még egyszer leszögezném: freddyD-t immár kétszer is lehet hallani a szinkronban, mindkét szerepléséről videót tekinthettek meg az oldalon.
Ha minden jól megy 2009 februárjában-márciusában végzünk a szinkronnal. Aztán már csak egy végső tesztelés és a telepítő megírásán a sor. De addig még ott van számotokra egy Doom 3 Szinkron DEMO v2.0 megjelenés.

7.3 Bizonytalanná válik a DEMO sorsa...

Elérkezett a december és elég hamar a megjelenési határidőt is megéltük. Igen, december 24 volt, Karácsony napja. És mi mégis bizonytalanok voltunk egy kicsit. Ugyanis elég szépen álltunk már a teljes szinkronnal is (90% fölött ugye), de viszont a DEMO-t meg már korábbról megígértük nektek és nem akartuk azt, hogy csak a nagy ígérgetés legyen, eredményt meg ne kapjatok kézhez. A DEMO-hoz szükséges pályák nagy része sem volt még letesztelve és ilyen állapotban a DEMO elég kevés pluszt tudott volna adni az előzőhöz képest. Ezt meg mi nem akartuk. Pár pályáért nem éri meg egy új DEMO-t készíteni. Akármennyire is kellemetlennek éreztük a dolgot, lefújtuk a december 24-i kiadást. Sok gondolkodás és találgatás után a DEMO v2.0-ról végül 2009 elején született döntés: Ki fogjuk adni a DEMO-t!

7.4 A tervezett pályák

Már a Doom 3 Szinkron DEMO v2.0 bejelentése után nem sokkal készítettem egy táblázatot a DEMO állásáról. A táblázat lényege egyszerű volt. A DEMO tervezett pályái adták a sorokat. A piros színnel jelzett sor jelentette a még munkára szoruló pályákat, a zöld háttérszínt kapott pályák pedig már készen álltak. A táblázatot minden egyes frissítéskor kiraktam a főoldalra és jeleztem rajta az újonnan elkészült pályákat. Magyarán minden egyes frissítés alkalmával a hír alá kiraktam az aktuális táblázatot is. Az első DEMO 8 pályát tartalmazott, mi a DEMO v2.0-nak 19 pályát szántunk. Igen, ez már a játék pályáinak több mint a felét takarta. De úgy érezzük, hogy ez a 19 pálya pont megfelelő, ha két szemponthoz hasonlítjuk. A két szempont közül természetesen az első az volt, hogy ha már új DEMO, akkor jóval több pályát tartalmazzon, mint az első DEMO. Továbbá ez lesz a legutolsó félkész szinkron. Amíg 100%-ban kész nem leszünk az egésszel, addig nem fogunk kiadni újabb félkész verziókat (DEMO-kat). Tehát célunk az is volt egyben, hogy ebből a kiadásból már le lehessen szűrni azt, hogy mire is kell számítani, milyen is lesz nagyjából a teljes szinkron. Nekivágtunk tehát a hátralévő pályáknak és igyekeztünk tesztelni, javítgatni az esetlegesen felmerülő hibákat. Igaz, hogy csúsztunk a beígért december 24-hez képest, de egyáltalán nem annyit, amennyire számítottam. Mindössze 3 hetet csúsztunk a dologgal és meg kell hogy mondjam, nem is  végeztünk olyan rossz munkát. Sőt, véleményem szerint elég jó kis szinkron született ebből. De ezt csak akkkor fogom tudni, miután feltöltöm a DEMO-t az oldalra...

7.5 Megjelenik a Doom 3 Szinkron DEMO v2.0

Azt azért tudni kell, hogy a DEMO-val a megjelenés előtt már pár nappal készen voltunk, ám én mégis ragaszkodtam a január 27-i kiadási dátumhoz. Ennek természetesen oka volt, amit a látogatók egyből meg is értettek. Ugyanis 2005 január 27-én jött létre eme parányi oldal az internet hatalmas világában. És ennek örömére (vagy ezt ünnepelve) is került fel a DEMO. Egyszerre két dolog miatt tudtunk örülni tehát ezen a napon. Az oldal is megkapta a saját ajándékát meg reméljük, hogy nektek is tudtunk kedveskedni a DEMO-val. A Magyarítások Portál mindig segít nekünk, akárhányszor kérjük, hogy hírezzék ki az oldalukra a szinkronnal kapcsolatos eseményeket. Ezen alkalomból is írtam nekik egy e-mail-t és ők kézségesen kirakták a DEMO v2.0 megejelenésének hírét. A hír nagyon tetszett és nagyon jól esett, amit a mi kis csapatunkról írtak. Így szólt:

"Hababa ismételten kiadott egy demó szinkront a Doom 3 játékhoz, mely segítségével már az

első 19 pályát teljesen magyarul izgulhatjuk végig. Az aktivizálásához pedig nem kell mást

tenni, mint saját magunkat aktivizálni ezen a szép szombati napon és ellátogatni a hababa.hu

oldalra és beizzítani a letöltésvezérlőnket, majd feltelepíteni, s játszani.

S most is szeretnék gratulálni hababának, hogy nem adja fel és folyamatosan készíti a

szinkront. Nagy munkája van benne és ezt dícsérni kell! A dícsérő és bíztató kommenteket

szívesen látok mindenkitől."

Mindig kaptunk negatív kritikákat. Persze sosem vártam el azt, hogy mindenki meg legyen elégedve a munkánkkal, mert olyan úgysem lesz sosem. De pozitívan csalódtam. A Portálon a hozzászólások között egyetlen komolyabb negatív visszajelzést sem (sőt mondhatom azt, hogy semmilyen negatívat nem) kaptunk, ami hihetetlenül jól esett nekünk. Írtak olyat is, hogy a magyar szinkron növelte a játékélményt, jobban megértették a történetet és jobban meg is ijedtek bizonyos részeken. Bevallom őszintén én is így voltam vele, amikor először meghallottam egy ilyen ijesztgetős funkciót betöltő hang magyar verzióját. Gondoltam is magamban, hogy milyen jó lenne, ha az egész játékban ezt lehetne hallani. És a DEMO v2.0 kiadásával egyre közelebb kerültem eme álmomhoz. Köszönjük szépen mindenkinek aki kipróbálta és véleményezte a szinkront! Hisz a szinkront nektek csináljuk, nektek szól, hogy egy igazi ID klasszikust magyar nyelven tudjunk mindannyian játszani!

7.6 Legalább support van

Nah igen, mi is csak emberből vagyunk még egyenlőre. A dolog úgy történt, hogy az oldalamra az egyik fórumozó írt egy olyat, hogy bizony-bizony, eléggé hiányos a szinkron DEMO-ja. Hát pedig előtte ketten is átnéztük, de azért leellenőrizzük a dolgot. És a fórumozónak igaza volt. Súlyos hibákat szerencsére nem tartalmazott a szinkron, csupán néhány hang kimaradt a telepítőből. Hát pedig emiatt már új kiadást nem fogunk csinálni, mert az elég hülyén nézne ki. Jó mondom, akkor rakjuk bele a hiányzókat és tegyük fel újból, azon már ne múljon a dolog. Röpke két hét alatt végigfutottam az egészet és a hiányzó hangokat pótoltuk donSzundhy-val. Abban igazatok lehet, hogy a játékban vannak ilyen 1-2 szavas mondatok, amik angolul maradtak. Angolul maradtak, mert azoknak nem tervezünk magyar szinkront. Egyszerűen nem látjuk az értelmét. De aki kipróbálta a Demo v2.0-át az tudja miről beszélek. Az angol hangok jelenléte egyáltalán nem zavaró, hisz alig vehető észre. Tehát 2009 február 10-én csináltam egy kis malőrt. Semmi felhajtás, semmi nagy bejelentés, (minek is ilyenkor ugyebár) csak simán felülírtam a meglévő DEMO-t a kipótolt DEMO-val. Pár megával több ugyan, de minden megmaradt a régiben. A Doom 3 Szinkron DEMO olyan népszerűségre tett szert, amire álmomban sem gondoltam volna. A DEMO által generált adatforgalom meghaladta a 30 GB-ot! A DEMO mérete kerekítve 52 MB, tehát ki lehet számolni, hogy eddig hányan töltötték le. Február közepe volt ekkor és még egy hónap sem telt el a Doom 3 Szinkron DEMO v2.0 kiadása óta.

7.7 Helyzetjelentés

Igen, itt tartunk most. Szép eredmények, nagy sikerek, biztató szavak. Mindent nagyon szépen köszönünk nektek, kedves látogatók! De őszintén szólva a következő lépésen még gondolkoznom kell. A szinkron szép állapotban van, de még úgymond össze kell szedni az egészet, újra és újra játszani, majd miután már meggyőződtünk arról, hogy minden rendben zajlik, mehet a véglegesítés és a feltöltés. A következő hónapok elég zsúfoltak lesznek nekem, tehát amíg melegebbre nem fordul az idő, nem hinném, hogy komolyabb előrelépések fognak történni a szinkron háza táján. Természetesen minden tőlünk telhetőt megteszünk és ha történik valami említésre méltó, azt a főoldalon jelezni is fogom.

7.8 Két éves az első blogbejegyzés

Valahogy éreztem, hogy az én kis blogom ezt az időszakot is meg fogja élni. Nagyon kedveltem ezt a menüpontot és akárhányszor volt valami mondanivalóm meg egy kis szabadidőm, nagyon szívesen írogattam ide olyan dolgokat is, amiket terjedelmüknél, vagy milyenségüknél fogva valahogy nem illettek a főoldal hírei közé. A két éves blog második évében ugyan nem született annyi bejegyzés, mint az elsőben, de ennek is oka van. Érettségiztem. És túl vagyok rajta egy 4-es átlaggal. Majd lesz még jobb is. Lényeg a lényeg, hogy mint észrevettétek beindult a fejlesztés. Fejleszteni is kell, mert a régi oldal már nem volt az igazi. Kisebb-nagyobb hibák és elég egyszerű sablon... a hamarosan feltöltésre kerülő Doom 3 Szinkron már egy új lapot érdemel. És 2009 nyarán sikerült is elérni az új lapot. De ebben itt jobban nem mennék bele, az oldal átváltozásáról részletes leírást majd a Hababa.hu Története menüpont alatt fogtok kapni. Aki kíváncsi, az remélem, hogy ott mindent meg fog találni. Nem is maradt más hátra mint, hogy az, amit 1 évvel ezelőtt is megcsináltam. Mégpedig, hogy a blog tartalmát az első menüponttól kezdődően idáig bezárólag egy .doc kiterjesztésben letölthetővé tegyek. Szeretném folytatni ezt a "hagyományt" idén is. Tehát a blogot az első menüponttól idáig A KÖVETKEZŐ LINKEN tölthetitek le. Happy Birthday Blog!

8. Célegyenesben a Doom 3 Szinkron

8.1 A Doom 3 Szinkron DEMO v2.0 után

A második DEMO kiadása után már tudtam, hogy több félkész verziót nem fogok kiadni a szinkronból, hanem már csak a teljes kerül majd feltöltésre. De ez még 2009 elején koránt sem volt biztos, hogy mikor is fog bekövetkezni. Valamikorra 2009 nyarára terveztem a szinkron kiadását. Ugyebár ekkorra végzek az érettségivel meg miegymás és jobban lesz időm a szinkronnal foglalkozni. Ez így is lett. Az új oldal létrehozása ugyan egy kicsit több időmet vette el, mint amire gondoltam, de ez nem akadályozott semmiben. Az új oldal készen volt, minden menüpont úgy működött és funkcionált ahogy szerettem volna. Jöhetett a szinkron!

8.2 Az a bizonyos Lélekkocka

Igen, valahogy ez a szerep volt az, ami az egész szinkronban a legnagyobb nehézséget okozta. A blog korábbi szakaszaiban is írtam már róla, hogy ez az a szerep, amit a legnehezebb volt számunkra rögzíteni és úgy megszerkeszteni, hogy a játékban elvárt minőségben feleljen meg. Akadt rá pár jelentkező, de nem nagyon feleltek meg a követelményeknek. Ennek több oka is akadt. Legelsőnek azt hoznám fel, hogy ehhez a szerephez egy női jelentkezőre volt szükségünk. A szebbik nem képviselői közül meg nem sokan csípik az ilyesfajta játékokat. És a kevés jelentkező közül kellett válogatnunk. Az oldalra is tettünk ki hirdetést a jelentkezésre vonatkozólag több-kevesebb sikerrel. Lényegében komolyabb előrelépés nem történt. A szerep hangjait végül barátnőm kegyeire bíztam és ő már többszöri felvétel után sikeresen megcsinálta úgy a hangokat, hogy az elvárt minőséget hozzák. Ezután jött a hangok szerkesztése. donSzundhy is elég nehezen bírkózott meg vele, meg ha tudok azért én is segítek, de ehhez sajnos nem tudtam hozzászólni. Végülis aztán nagy nehezen megszületett a hang a szükséges effektekkel együtt. Az egészben az a legbosszantóbb, hogy ha ez a szerep készen lenne, akkor utána már csak egy utolsó tesztelésen kellen a szinkronnak átesnie. Hát itt tartunk jelenleg. A lélekkocka hangok készen vannak, benne vannak a játékban. Ezek tesztelése fogja betölteni a következő időszakot, aztán utána meglátjuk. Ha jónak ítéljük, akkor maradhat és már csak tesztelni kell. Számításaim szerint ha minden jól megy 2009 augusztusában ki tudjuk adni a 100%-os Doom 3 Magyar Szinkront. Így legyen!

8.3 A meglenés előtti napok

Hát nagyjából így is történt. Rengeteget teszteltünk és próbálkoztunk, hogy készen legyünk augusztusra, de nem jött össze. Belecsúsztunk a szeptemberbe, Pestre kerültem és már jóval kevesebb idő jutott magára a szinkronra. Néha amikor hétvégente haza tudtam menni, akkor egy kicsit foglalkoztam vele, de természetesen ha már otthon voltam nem fogok egész nap a gép előtt ülni.
Végül szeptember második hetében eldöntöttük, hogy ezen már nem nagyon tudunk többet fejleszteni, javítgatni, kiadjuk. donSzundhy-val megbeszéltünk egy dátumot, hogy mégis mikor kellene feltölteni. Mivel nekem csak a hétvége volt jó, arra az elhatározásra jutottunk, hogy legyen ez a következő hétvége. Ez szeptember 18-19-20-át jelentett. El is készült a telepítő, megírásra került az olvass el fájl is és most már csak arra kellett várni, hogy eljöjjön a hétvége és hazakerüljek. Péntek kora délután haza is érkeztem és még aznap este 1 óra után sikerült megcsinálnom mindent. A fórumban új témát nyitottam a szinkronnak, új szavazást indítottam el a Doom 3 Szinkron minőségét kérdezve és szépen indultak felfele a szinkron bájtjai a nyilvánosság elé...

8.4 A megjelenés

Lassacskán a szinkron fel is ért a honlapra. Panaszra nem lehet okunk, mert maga a teljes szinkron nem foglalt csak körülbelül 60 MB-ot. Így még az esetlegesen lassabb sávszélességgel rendelkezőknek sem fog komolyabb időt igénybe venni magának a szinkronnak a letöltése. Ezt persze nem nekünk kell köszönni. Az ID-s srácok ogg formátumú hangfájljai jóval kisebb helyet foglalnak mint a jóval elterjedtebb (pl. waw, mp3) kiterjesztésű fájlok. Az ogg fájlok 90%-a mono-ban van felvéve. Sokan kérdezik, hogy miért, miért nem inkább sztereóban csinálták meg a hangokat. A kérdésre mi sem tudjuk a konkrét választ, de elképzelhető, hogy egy sima emberi hangot, egy sima emberi beszédet untig elegendő mono-ban rögzíteni. És valóban nem nagyon lehet hallani, hogy ez a hang sokkal rosszabb minőségű lenne, mint a kétszer ilyen jó bitrátával rendelkező hangoké.

De térjünk vissza a megjelenéshez. A megjelenést követő napon írtam is a Magyarítások Portál egyik főszerkesztőjének, hogy kihírezne-e minket a Portálra. A Portálon nagyon rendesek voltak és már másnap ott állt a hír a főoldalon. Nem hittem volna, hogy ilyen gyorsan kint leszünk. Maga a hír így szólt:

5 évnyi munka, leállás, újraindulás és emberkeresgélés után végre elkészült a Doom 3 teljes szinkronja. A mű hababa koordinálása alatt született meg, aki még 2004-ben kezdte el fordítani a szövegkönyvet. Miután ezzel végzett, megkezdődött a csapat toborzása, ez járt a legtöbb problémával. Itt lépett a képbe donSzundhy, aki számos használható embert szedett össze. Még az ismert blogger, FreddyD hangját is felismerhetitek a játékban, ha figyeltek... A projekt során több videó, sőt, még egy demó is kikerült, ezekről a Portál is hírezett anno. Említésre érdemes Bubu[HUN] is, aki a csapat rendelkezésére bocsájtotta a saját szöveges Doom 3 fordítását, hogy ezáltal, hababáéval összefésülve, még pontosabb és profibb szövegkönyv jöhessen létre.

A főszereplők magyarhangjai:
Sgt Kelly - Szekeres Gábor
Elliot Swann - Széni Károly
Campbell - Ambrus Péter
Női CPU - Mike Dorottya
Dr. Malcolm Betruger - Godó György
Video Narrátor - Barna Gergely

A mellékszerepek hangjai olyan sokan vannak, hogy nem másolom be ide, a fordítás melletti olvass el fájlban megtalálhatjátok.
A teljes szinkron mindössze 58 MB-ot foglal, amit egyelőre csak a hababa.hu letöltései közül, azaz innen tölthettek le, de a Portál adatbázisába is felkerül hamarosan. A jelenlegi verziószám 1.0, a jövőben várhatóak hozzá javítások, ha elég sok hibát találtok.


De nem csak a Magyarítások Portál szerkesztői híreztek ki, hanem egy kicsivel a megjelenés után freddyD is írt a blogjára. Nagyon szépen köszönöm neki a kihírezéseket és a munkát, amit a Doom 3 Szinkronba fektetett. Nagy megtiszteltetés volt vele dolgozni. A hír így hangzott:

Már párszor volt itt téma, de most már végleges! Kész a magyar szinkron a játékhoz! Hababa vezetésével (és én rövid részvételemmel) kialakították a teljes szinkront, amit itt le tudtok tölteni!

Sokat dolgozott rajta, több éves munkája van ebben. Írjátok meg észrevételeiteket

Nem tudom mennyire ismeritek az Otherworld.hu oldalt, de oda is ki lettünk hírezve Peffy által. Nagyon szépen köszönjük neki is, magát a hírt pedig ezen a linken tudjátok elolvasni.


8.5 Az első visszajelzések

Azt kell, hogy mondjam, hogy se a Portál se a hababa.hu fórumában, shout boxában nem érkezett a szinkron megjelenése óta erősen negatív kritika. Nem hittük volna, hogy ilyen fogadtatásban fog részesülni a szinkron, de ennek mi természetesen csak örülni tudunk. Apróbb hibákat ugyan felfedeztetek, de ezek nagyrésze is inkább olyan hangok voltak, amik sajnos angolul maradtak. Tehát azt kell, hogy mondjam egyenlőre nagyon meg vagyunk elégedve a szinkron pályafutásával, amit természetesen Nektek, játékosoknak köszönhetünk, akik már kipróbálták a szinkront.

8.6 Hogyan tovább?

Ha figyelmesen olvassuk a Magyarítások Portál cikkjét, akkor találunk benne utalást a verziószámmal kapcsolatosan. Bizony, nem hülyeségből adtuk a szinkronnak azt a nevet, hogy Doom 3 Szinkron v1.0. Gondoltunk rá, hogy ti biztos találni fogtok olyan hibákat, amiket mi nem és biztosan akad még a szinkronon foltozgatni való is jócskán. Az eddigi visszajelzések alapján még ez a szám nem olyan nagy, de minél többet próbáljátok ki, annál több esetleges hibát találhattok. Ha nagyon sok hiba összegyűlne, akkor lehetséges, hogy egy Doom 3 Szinkron v1.1-el zárnánk le a Doom 3 Szinkron történetét. De nem csak a hibák miatt is gondolkozunk egy javítás kiadásán. donSzundhy beszélt a Doom 3 szöveges fordításának a készítőivel és megadták az engedélyt arra, hogy a Doom 3 Szinkron telepítésekor a Doom 3 szöveges magyarítás is települjön. Tehát a két honosítást integrálni lehetne 1 darab exe fájlba, így egy letöltéssel egyből megkapnátok a magyar feliratot és a magyar szinkront is. De ez még az elég távoli jövő kérdése. Egyenlőre várjuk a folyamatos visszajelzéseket és azt, hogy a szinkron hogyan fog még teljesíteni. Aztán valószínűleg meg fogjuk valósítani ezt a Doom 3 Szinkron v1.1 ötletet, de ez már csak 2010-ben fog bekövetkezni.

9. Doom 3: Resurrection of Evil szinkron

9.1 Az előkészületek

Nem is olyan könnyű meghatározni, hogy honnantól számítanám a Doom 3 RoE szinkron előkészületeit. Hogy egyáltalán mi volt az a pont, amikor legelősször eszünkbe jutott az ötlet. Talán már amikor megjelent a játék, akkor jött először szóba, hogy akkor ezt is meg kell csinálni, ha már az alapjátékot elkezdtük. Az alapjáték szinkronjával végülis 2009 őszén elkészültünk. Mondani se kell, a kezdés napján nem hittem volna, hogy ekkora fába vágtuk a fejszénket, hogy ez a munka ez ilyen nehéz is tud lenni. Már pedig tudott, hiszen a játék sokkal több hangot tartalmaz, mint amennyinek kinéz. De ha már elkezdtük, akkor fejezzük is be a dolgot. Szerencsére így is történt. A Doom 3 szinkron kiadása vége felé esett már köztünk többször szó a RoE szinkronról. Nézegettük a hangfájlokat, nagyjából megnéztük hány szereplőre, hány magyar hangra lenne szükség. Nem volt annyira vészes a dolog, hiszen ez ha úgy nézzük csak egy 1 CD-s kiegészítő, ami az alapjáték textúráit használja és még 1-2 hangot is onnan vesz. Az új hangok száma tehát nem sok. Ha jól számolom kereken 140 beszédhang található a játékban. Ezzel szemben a Doom 3-ban 649 magyar hangot szúrtunk be. Szóval tényleg nagy a különbség. Egy a lényeg: ha már elkezdtük és befejeztük a nagy alapjátékot, akkor a kicsi kiegészítőt is meg kell csinálni, hogy kerek legyen a Doom 3 szinkron.
A Doom 3 őszi kiadása miatt szóba sem jöhetett, hogy akkor egyből neki is álljunk a szinkronnak. 2009 szeptemberében elkezdett felsőfokú tanulmányaim miatt a projectnek állnia kellett. Állt is bizony, egészen a tanév végéig. 2010 júniusában, amikor már minden vizsgával végeztem, nekiálltam a kiegészítő fordításának. A fordítással 2-3 hét alatt végeztem. A szövegeket aztán ellenőriztem, összeegyeztettem a játék béli cselekményekkel és küldtem is őket tovább a következő állomásra, ahol donSzundhy már várta őket.
Amíg én tanulmányaimmal voltam elfoglalva, addig donSzundhy sem pihent. Már évek óta álmodik arról, hogy lesz egy saját kis stúdiója, ahonnan a hangokat fel tudja vetetni az emberekkel és amiknek a minősége megközelíti a profi szinkronok minőségét. A sok éves kitartásnak és akaraterőnek köszönhetően ez a stúdió 1-2 kisebb hiányosságtól eltekintve elkészült! Ebben a stúdióban fognak a hangok rögzítésre kerülni az új projecthez. A stúdió vezérlőjében  egy Behringer UB1002-FX keverőpult található. Ez egy elég erős belépő szintű keverő, ezeknél a hangoknál nagyon sokat fog nekünk segíteni. A süketszoba falát a szokásos piramidális felületű szigetelő adja, ami kiválóan teszi hangszitegelté a szobát. Még mielőtt a felvétel élesben is megkezdődne, a magyar hangok nyugodtan leülhetnek még egy kis gyakorlásra. És ha mindenki felkészült, indulhat a felvétel! A felvételben meghatározó szerepet tölt be az Audio Technica AT2020 otthoni stúdiómikrofon, amely kiváló hangminőséget fog garantálni nekünk a felvétel során. A stúdió megalkotása nem kis eseménynek számít és büszkék is vagyunk rá, már nagyon várjuk, hogy milyenek lesznek a felvételek.
Persze merülhetnek még fel kérdések. Kikkel fogjuk felvetetni a hangokat, és hogyan fog zajlani ennek az egésznek a menete? Nos, ez még kérdéses, de mint mindenre, erre is van megoldás.

9.2 Teszteljük a stúdiót

2010 végén úgy gondoltuk, hogy minden készen áll ahhoz, hogy elrajtoljon a project, közzé tegyük a felhívást a szinkronra való jelentkezéshez és szépen menjünk jelentkezőkkel a stúdióba. Közzé is tettem a felhívást az oldalon, hogy megnyílt a kapu, lehet jelentkezni és 2010 december 8-án találkozó és indulás a stúdióba.
Ám donSzundhy nem sokkal később írta, hogy nem olyan jó ötlet még ez a december 8-i felvételi nap. Egyrészt hiába, hogy a stúdió már ugyan készen van, de még nem teszteltük le úgy igazából. Az ötletét én is helyesnek véltem, hiszen valóban nem lenne úgy jó, hogy most lehívjuk a stúdióba a jelentkezőket és még egy csomó idő elmegy azzal, hogy normálisan beállítjuk a stúdió felszereléseit. Ezért döntöttünk úgy, hogy az első felvételi napot idén már nem tartjuk meg, csak valamikor 2011 elején. Ám volt egy jelentkező, aki felajánlotta, hogy amennyiben nekünk jó, akkor december 8-án mégis lejönne és megpróbálnánk együtt kihozni valamit a cuccból. A jelentkezőt Levi Jr.-nak hívták. Ő már évek óta netrádiózik és mellette műveli a DJ szakmát is. Felajánlotta nekünk, hogy segít még jobban beállítani a keverőt és minden felvételi napon ott lesz, hogy betöltse a hangmérnök szerepét, ezáltal egy hozzáértőbb kéz kezébe került a felvételek sorsa. Aznap fel is vettünk vele egy mellékszerepet a stúdió kipróbálása érdekében. A hangok minősége bőven megfelelt az igényeinknek és néhány szempontból még várakozáson felül is teljesített. Elégedetten hagytuk el aznap a stúdiót és tudtuk, hogy most már minden készen áll arra, hogy elkezdődhessenek a Doom 3 Resurrection of Evil magyar szinkronjának a felvételei.
Levi Jr.-ral még a legelső találkozásunkkor megbeszéltük, hogy a barátnője elvállalja Dr. McNeil szerepét a játékban. Dr. McNeil a Doom 3 RoE egyik főszereplője (persze rajtunk kívül), aki rádión keresztül különféle instrukciókkal lát el minket, egyszóval segíti az előrehaladásunkat. Ezeket a hangokat Leviék még decemberben rögzítették is. Ennek a karakternek olyan sok hangja volt, hogy 2 napot is rá kellett szánni e hangok felvételére. Én sajnos elfoglaltságaim miatt egyik nap sem tudtam ott lenni, de miután meghallgattam a végeredményt meg voltam győződve róla, hogy bizony jó munkát végeztek.

9.3 Az első felvételi nap

2010 utolsó napjaiban körvonalazódni látszott, hogy mikor lesz időm arra, hogy elmenjek a jelentkezőkkel a stúdióba és megtartsuk az 1. Felvételi Napot. A felvételi nap dátumát 2011. január 15-re tűztem ki. Ez egy szombati nap, ezáltal azok is lehetőséget kapnak, akik nem a fővárosban laknak. A találka pedig délben történt a 3-mas metró Kőbánya-Kispest végállomásánál.
De ahhoz, hogy minél több embert tudjunk szerezni a szinkronhoz, szükség volt egy kis reklámot tolni a project alá. Első körben a Magyarítások Portál lelkes kis csapatához fordultam, hogy amennyiben idejük engedi, említsék meg pár mondat erejéig, hogy mi bizony új projectbe kezdtünk. Az e-mailem elküldése után pár nappal később már kint is volt a hír, ami így hangzott:

 

A Doom 3 alapjáték szinkronizálása után annak sikerén felbuzdulva megindult a Resurrection of Evil című kiegészítő teljes lokalizálása is. A munkálatok előrehaladott állapotban vannak, de szükség lesz további hangokra is, ráadásul lehetőleg minél többre, hogy ne kelljen egy színésznek több szerepet felmondania. Természetesen a hangművészi múlttal nem rendekező próbálkozókat is több, mint szívesen látják, valamint a Deak Bill Gyula szintű kiművelt hang sem alapkövetelmény, de a játék jellegét tekintve a férfias férfihangok mindenképpen előnyt élveznek.

A meghallgatás január 15-én lesz Budapesten, a stúdióba Domonkos "Hababa" Gábor a 3-as metró Kőbánya-Kispest végállomásáról vezeti majd a próbálkozókat. 15-e szombatra esik, így talán vidékről is könnyebben feljut pár érdeklődő.

Részletekért, jelentkezésért és a stúdió leírásáért fáradjatok a hababa.hu-ra, és legyetek ott minél többen 15-én, hogy minél hamarabb jussunk minél jobb szinkronhoz!

A felhívás hatására szerencsére ismét robbanásszerűen megnőtt az oldalra látogatók száma, egyre többen kapták fel a fejüket a szinkron hallatára és kezdtek el érdeklődni a project iránt. Szerencsére lett annyi jelentkező, hogy azt tudjam mondani, hogy több embert már nem tudunk fogadni a január 15-re tervezett felvételi napon. Elsőre ugyanis 3 emberrel számoltam, hisz ez nem olyan nagy stúdió és nem is akarjuk azt, hogy ezzel a jelentkezők egész napja elmenjen.
Aztán elérkezett végül 2011. január 15.-e. A megbeszélt helyszínen és időben találkoztam a 3 jelentkezővel. Egyikük Kovács István (coxeeeeee) volt, aki egy amatőr rock együttes énekese. A második jelentkező Földváry András volt, akinek bizony már van tapasztalata Doom téren, hiszen már szerepet vállalt a Doom 3 szinkronban is. A harmadik jelentkező nickneve K00gL04f, aki a dnbpekseg.com netrádió hétfő esti műsorának házigazdája.
Nem hittem volna, hogy már elsőre ilyen színvonalas felvételeket produkáló jelentkezőkkel sikerül összefutnom. Miután a csapat ledobta magáról a szokásos kezdeti minimális feszültséget, rohadt jó felvételeket sikerült készítenünk. Levi kurva jó instrukciókkal látta el a szinkronizálókat és mindhárom jelentkező a maximumot nyújtotta. És a hangok közt voltak elég nehezek is. A mai napra ugyanis a RoE rádiózörejei és pár soros szövegei voltak betervezve, de akadtak hangjegyzetek is, amiknek a felvétele már azért nem megy olyan egyszerűen. Sokkal több munkát igényelt a halálsikoly felvétele vagy pl. a hosszabb hangjegyzetek szinkronizálása. Volt olyan hang, aminek a felvételével majdnem fél óráig küzdöttünk, hogy a lehető legtöbbet tudjuk kihozni belőle. Délután kettőtől este hétig voltunk a stúdióba és keményen szinkronizáltunk. Reményeim szerint mindenki jól érezte magát és kellemes emlékekkel távozott a stúdióból. A jelentkezőknek ezúton is köszönjük a segítséget!

9.4 A két felvételi nap között

A január 15-én megtartott első felvételi napon amikor már tartottunk hazafelé a stúdióból, K00gL04f megemlítette, hogy a műsorában szót fog ejteni a Doom 3 Resurrection of Evil szinkronján való részvételéről is. Ennek nagyon megörültem és kíváncsian vártam mikor kerül fel a lapra az adás, hogy aztán én is meg tudjam hallgatni a műsort. Az adásban egy nagyon jó beszámolót hallhattok tőle, ami szerintem ezreket ver az én múltkori beszámolómra. Szóval ha érdekel az, hogyan is zajlott az első felvételi nap egy jelentkező szemszögéből, akkor mindenképpen nézzétek meg az oldalon vagy a YouTube-on található videót, aminek a címe: Így készül a Doom 3 Resurrection of Evil magyar szinkron. A videóban a műsorban elhangzott szinkronnal kapcsolatos dolgokat vágtam össze, így kreálva egy 12 perces kis fájlocskát.  Ebben a videóban hallhattátok a Doom 3 RoE szinkron első felvett „szűz” hangjait, tehát mindenképpen érdemes végighallgatni Smile
Az első felvételi nap után nem sokkal körvonalazódni is látszott a második felvételi nap pontos dátuma. A második felvételi napot 2011. február 19 (szombat) délben tartjuk, a helyszín továbbra is a hármas metró Kőbánya-Kispest végállomás. Egyrészt azért tettem ilyen közel a két időpontot egymáshoz, hogy tudjunk szépen haladni a szinkronnal, másrészt ez még egy olyan dátum volt, amikor még én is ráértem. Viszont telt-múlt az idő és sajnos nem volt még annyi jelentkező, amennyi a maradék szerepekre kellett volna. Ezért muszáj volt ismételten egy kis reklámot szereznem valahonnan. Mivel a Magyarítások Portált január elején zargattam, úgy gondoltam, hogy most már még egyszer nem akarok nekik szólni. Amúgy is, aki azt nézte és felkeltette az érdeklődését a dolog, az már jelentkezett. Így hát a másik legnagyobb támogatónkra gondoltam, aki nem más volt, mint freddyD, a Rossz PC Játékok Sorozat szerkesztője. FreddyD – mint már írtam is – szerepet vállalt a Doom 3 Szinkronban is, továbbá nem is egyszer rakott ki nekünk egy kis reklámot az oldalára, ami nekünk nagyon jót tesz, hiszen az ő oldalát sokkal többen nézik, mint az én kis szerény lapomat. Ezért ismételten megkértem őt, hogy tegyen ki egy kis cikket a mi új projectünkről és arról, hogy várjuk a vállalkozó kedvű jelentkezőket. A cikk így szólt:

 

Már készült egy Doom 3 szinkron, amely szerintem ahhoz képest, hogy amatőr projekt volt, igen tetszetősre sikeredett. Én is részt vettem benne és szerintem remek móka volt. Örülök, hogy így döntöttem.

A Doom 3 kiegészítőjéhez (Resurrection of Evil) szintén készülőben van egy magyar szinkron, amelyet megint Hababa és csapata készít. Azonban kellenek hozzá vállalkozó kedvű emberek, akik hangjukkal hozzájárulnának az egésznek a megvalósításához.

Szerintem ne hagyjátok ki.

A felhívás hatására elözönlötték a látogatók az oldalt és rengetegen kezdtek érdeklődni a Doom 3 RoE szinkron iránt. A második felvételi napra 4 embert szerettem volna elhozni, egy emberrel többet, mint az elsőre. Azért is gondoltam erre, mert a maradék mellékszerepekre, amik még a játékba leszinkronizálatlanok nem elég a 3, viszont 1 ember miatt meg már nem érdemes külön mászkálni. Reménykedtem benne, hogy a reklám hatására sikerül 4 remek embert találni a szinkronra. A szerencse mellénk állt. Már másnap reggelre sikerült találni 4 jelentkezőt, aki megfelel a Doom 3 RoE szinkronba, így a Rossz PC Játékok Sorozatra való kihírezés másnapján kénytelen voltam lezárni a Doom 3 Resurrection of Evil magyar szinkronjába való jelentkezést. Nagyon szépen köszönjük az érdeklődést és a jelentkezéseket a részetekről, hiszen ez elvégre ez egy nonprofit meló és akármennyire is szeretnénk, de sajnos a munkátokért cserébe nem tudunk semmit sem felajánlani. Tehát megvoltak az emberek a második felvételi napra is.
2010 december elején feltettem egy új szoftvert a laptopomra, ami Adobe After Effects névre hallgatott. Egyik barátom ajánlotta, mondta, hogy nagyon komoly dolgokat lehet vele művelni és ő már eljutott arra a szintre, hogy megtanulta a programot alapszinten használni. Kíváncsiságból tehát én is feltelepítettem és kipróbáltam, hogy mit tud a progi. A szoftver nagyon tetszett és már ekkor körvonalazódott bennem, hogy bizony ezzel a programmal fogom elkészíteni a Doom 3 Resurrection of Evil magyar szinkronjának az első bemutatóját. A bemutató ötlete már a project kezdetekor az eszünkben volt, csak mivel még nem volt meg az elegendő magyar hang a videóhoz kár lett volna erőltetni a dolgot. Az After Effects kezelése koránt sem könnyű, nagyon komoly utána olvasást, tréning videó nézést igényel, nem hinném, hogy az egyszeri felhasználó már az első indítás után össze tudna vele dobni egy komolyabb videót. Én is így voltam vele és pusztán hobbiszinten megtanultam kezelni az After Effects 1-2 alapvető funkcióját. Február elején jött el az az időszak, amikor már nagyjából sikerült összeérnie a videónak. Az első felvételi napon és a még korábbról felvett Dr. McNeil magyar hangjai felhasználásával elkészült a Doom 3 RoE introjának a felvétele is. A trailerben szereplő hangok korántsem véglegesek, tehát ezek alapján még nem érdemes ítélkezni, csupán egy kis bemutatást szerettünk volna azok számára, akiket valóban érdekel a project. A hangok nagy része még végleges effektet sem kapott, csupán a hangerőt állítottam be és a hangok idején korrigáltam, hogy szépen az elejétől a végéig le tudja őket játszani a játék. A végleges videó hossza egy kicsivel több, mint 4 perc lett. A YouTube-ra való feltöltés után az oldalra látogatók többsége meg is tekintette a videót. Még nem kaptunk sok kritikát, de a közt a kevés kritika között sem akadt számottevő negatív. Ennek örülünk és reméljük, hogy a végleges szinkron is nagyon fog majd nektek tetszeni, hiszen próbáljuk kihozni magunkból a maximumot. Az első bemutató megtekinthető tehát a YouTube-on „Doom 3 Resurrection of Evil magyar szinkron trailer néven”.

9.5 A második felvételi nap

A felvételi nap dátuma változatlan maradt és ahogy írtam, most 4 ember fogja magát kipróbálni a mikrofon mögött. A második felvételi napon jelen volt Palkovics Gábor, aki már a Doom 3 szinkronban is kitűnő hangot küldött nekünk. Jelen volt Bozsoky Roland, aki szintén remek munkát nyújtott és egyik nagy megtiszteltetésünkre jelentkezett Zoly is (az otherworld.hu egyik szerkesztője, aki remek játék- és videó kritikákat készít) és Horváth Márton (Martines), aki hihetetlenül jó mély hangjával mindnyájunkat meglepett. A második felvételi napról nem hiányozhatott Levi Jr. sem, aki ismét a hangok rögzítéséért volt a felelős. Mivel most tartottuk az utolsó nyílt felvételi napot, ezért ez alkalomból ellátogatott Levi Jr. barátnője is (Dr. McNeil magyar hangja), továbbá az én barátnőm is jelent volt, hogy megtekintse, mégis hogyan zajlik egy ilyen felvételi nap. Zoly autóval érkezett Kőbányára, ezért felajánlotta, hogy elviszi a másik 3 jelentkezőt a stúdióba. Én és a barátnőm busszal mentünk, majd nem sokkal később megérkeztek a stúdióba Leviék is. Fél 2 után kezdtük el a tényleges munkát a hangokkal, ezúttal az összes mellékszereplő hangját szerettük volna rögzíteni. Ez valamivel több volt, mint az előző napra vitt szöveg, de ez ugyebár négy emberre lett számolva. Ismét csak azt tudom elmondani, hogy a jelentkezők mindegyike nagyon jól teljesített és nagyon jó munkát sikerült kiadniuk a kezeik közül. Igaz, hogy volt olyan hang, amit többször is újra kellett venni, de ez egy ilyen munka. Az embereknél előfordul néha nyelvbotlás és amikor azért sok szöveget kell egyszerre felmondani nehéz azt megjátszani, hogy úgy mondja fel a szinkronizáló a szöveget, hogy ne tűnjön úgy, mintha olvasná. Zolynak sajnos 4 óra körül el kellett menni, így hát az ő hangjait igyekeztünk előre venni. Örültünk neki, hogy ebben a szinkronban is szerepel netes körökben ismert híres ember (mint pl. a Doom 3 szinkronban freddyD). A felvételeket aznap is körülbelül este hétig készítettük. A nap végére már mindenki feloldódott és Marci a nap végére már egy Elvis dallal is megörvendeztetett minket. De Hajni (Levi Jr. barátnője) is elénekelt nekünk egy részletet egy Edda slágerből. Ha nem haragszanak meg majd lehet valamikor megosztom veletek is, csak hogy mégis halljátok miket műveltünk mi még ott. Ez a nap sem múlhatott el természetesen bakik nélkül, így hát most is rögzítésre került 1-2 elbaltázott próbálkozás. A szinkron kiadása előtti napokban mindenképpen fogok készíteni egy videót, amiben prezentálunk 1-2 ilyen félresikerült felvételt, nagyon jókat nevettünk ezeken. Reméljük, hogy a jelentkezők jól érezték magukat és kellemes emlékekkel hagyták el a stúdiót. Segítségüket innen is még egyszer köszönjük!
Ezzel a nappal pedig elkészültünk a Doom 3 RoE magyar szinkron összes mellékszereplőjének a magyar hangjával. Most már biztosan állíthatom, hogy több nyilvános felvételi napot nem fogunk tartani. Köszönjük a jelentkezőknek a részvételt és aki már sajnos nem fért bele a keretbe, azzal reméljük, hogy majd talán egy esetleges másik projectbe még tudunk majd találkozni!
2011. március 3.-i álláspont szerint a következő hangok nem kerültek még felvételre: Dr. Malcolm Betruger, Női CPU és a videó üzenetekben található kommentátor szövegei. Velük is igyekszünk lehetőseinkhez mérten időben végezni, erről kapcsolatosan pedig igyekszünk az oldalon mindig friss információt tálalni nektek!

9.6. NŐI CPU felvétel

2011. Március 19-én a stúdió vendége Mike Dorottya (DODO) volt. Az ő hangját már ismerhetitek a Doom 3 szinkronból, hiszen abban a projectben is az ő hangján szólalt meg a női CPU. Dórinak rengeteg szövege volt (a RoE-ban az egyik legtöbb), ám mégis nagyon ügyesen dolgozott. Körülbelül három óra alatt sikerült felvenni a szerep összes szövegét. A hangok nagyon jóra sikerültek, szerintem ezek minőségileg a legjobb hangok is egyben. Pluszban tegyük azt hozzá, hogy Dóri nem a fővárosból, hanem egyenesen Veszprémből érkezett hozzánk, ami durván egy 110 km-es távolságot jelent. Ezúton is köszönjük neki a segítséget és a remek felvételeket!

9.7. 2011 tavaszán, a Doom 3 RoE szinkron felvételek szünetében

Miután letudtuk a két felvételi napot és a Női CPU szerepével is készen lettünk már szépen kezdtek gyűlni a Doom 3 RoE szinkronból publikált anyagok, idejét láttam ezeket rendszerezni. Megtaláljátok rajta a résztvevőket, akik az oldalon keresztül találtak ránk és jelentkeztek a szinkronra, ezzel elvállalva a játék összes mellékszereplőjének a magyar hangját. Felsorolásra kerültek a főszereplők is. Akinek a neve mellett a "hamarosan" bejegyzés szerepelt, azoknak a magyar hangjai még nem kerültek felvételre. A végén pedig megtaláljátok a Doom 3 RoE Szinkron által publikált eddigi videókat. Ezentúl az összes Doom 3 RoE szinkronról publikált dolgokat ezen a menüponton keresztül is közzétettem.

Jaj, és majdnem elfelejtettem 2011 április 1-re szánt cikkemet. Sajnos már nem emlékszem, hogy ez az ötlet, hogyan pattant ki a fejemből, de ez a mai napig megnevettet. Szinte mindenki elhitte a cikket, szóval tényleg ütős volt. Annyira, hogy ezt itt is megörökítem az utókor számára.

Íme a 2011. április 1. napján írt cikkem:

 

Tegnap este a szokásos "még ránézek az e-mailjemire alvás előtti" túrán voltam, amikor egy érdekes levélre lettem figyelmes. Az e-mail feladójaként az ID Software volt feltüntetve. Az ilyen leveleket én kapásból törölni szoktam, de a feladó miatt mégis megnyitottam. A levél szövege természetesen angolul volt és kapásból nem is tűnt spamnak. Leírom nektek, hogy magyarul mit tartalmazott a levél.

 

 

Tisztelt "hababa"!

Tudomásunkra jutott, hogy Önök az általunk készített Doom 3 névvel ellátott játékhoz egy olyan modifikációt készítettek, ami a játékban szereplő karakterek hangjait cseréli le az Önök által készített hangokra. Mint ahogy azt remélem Önök is tudják, a játékot modolni csak úgy lehet, ha a moddal egyidejűleg nem sérül semelyik eredeti fájl sem. Az exe elindítása után az általuk készített mod valóban nem fajul ilyesfajta illegalitásba, ám egy másik szempontot figyelmen kívül hagy. A mod feltelepítése után lehetetlenné válik az eredeti hangok elérése a játékon belül. Ezért nyomatékosan arra kérjük Önöket, hogy írják át a modot úgy, hogy a mod feltelepítése után a felhasználóknak lehetősége legyen választani az Önök által készített és a mi általunk felvett hangok között. Amennyiben ezt nem tudják megtenni, azonnal távolítsák el a modot a 87.229.22.129-es szerverről, különben kénytelenek leszünk jogi lépéseket tenni a játék tisztán tartása érdekében.
Együttműködésüket előre is köszönjük!

Tisztelettel:
Kevin Cloud
ID Software

A levél tartalma egy kicsit megrendített, hiszen soha nem gondoltuk volna, hogy a Doom 3 szinkron híre az ID-hez is eljut. A szinkront természetesen nem akarom eltávolítani, hiszen abban nagyon sok munkánk rejlik. Sajnos egyenlőre fogalmam sincs, hogy az ID követeléseit hogyan fogjuk betartani, de lehet, hogy emiatt az e-mail miatt kénytelenek leszünk felfüggeszteni a jelenleg készülő RoE szinkronunkat. Igyekszek tehát megoldást taláni a problémára és reméljük, hogy sikerül dűlőre jutni bármiféle komolyabb következmény nélkül. Mihelyst sikerül átírtni úgy a telepítőt, hogy e feltételeknek eleget tegyen, akkor azt itt az oldalon is cserélni fogom.

Nagyon remélem, hogy sikerülni fog, mert nem szívesen törölném az oldalról a Doom 3 szinkront és a RoE szinkronjában is már elég sok munka van és nagyon szeretnénk azt is végigcsinálni. Mihelyst van valami információ, azonnal megosztom veletek is!

Szerintem jó móka volt! Smile

2011 tavaszának egyik fontos lépése volt a Mozgi Stúdió oldalának megújulása is. Az oldal immár egy teljesen új motorral és új szerverről köszönt ránk. A megújult honlapon immár találhattok üzenőfalat, információkat a jelenlegi tagokról és persze magáról a stúdióról, videókat az eddigi munkákról. Továbbá a Kapcsolat/Jelentkezés funkció segítségével könnyedén kapcsolatba tudtok lépni a stúdió vezetőségével, Kollár Ákossal, megnézhetitek, hogyan is néz ki a stúdió és láthatóak most már a partnerek is. Kellemes böngészést!

9.8 A munkálatok újraindulnak

2011 tavasza után ismét több időm jutott a Doom 3 RoE szinkronra, így hát megkezdtük a hangok effektezését. Ha jól emlékszem az effektezést a Női CPU hangokkal kezdtem. Mint ahogy említettem, máig ezek a legjobban sikerült felvételek, a hang „tisztítása” nem sok munkát vett igénybe, hiszen szinte makulátlan felvételről beszélhetünk most. Az effektezés nagy részben megvan, még egy-két finomhangolás van hátra, ezzel a szereppel már nem hinném, hogy komolyabb gondok lennének. A július elején közzétett tábla alapján is ennek a szerepnek a készültségi szintje mutatta a legnagyobb százalékot, tehát ez jó lesz. De a többi szereppel már akadtak problémák. A legkomolyabb mind közül Dr. McNeil hangjai voltak. Egyszerűen a RoE-ben olyan szintű recsegés és ropogás hallatszik a beszéd alatt, hogy ezeknek a hangra való ráillesztése után szinte már alig lehet érteni magát a szöveget. Ilyenkor két megoldás is lehetséges. Vagy újravesszük Dr. McNeil rádiós hangjainak a nagy részét úgy, hogy igyekszünk mindezt magasabb hangerővel tenni, vagy találunk egy másfajta effektezést, amivel jobban ki tudnánk emelni a beszédhangot a recsegésből úgy, hogy maga a „ez mégiscsak egy rádiós hang” élmény ne tűnjön el. Én bizakodok abban, hogy a második lehetőséggel tudunk élni, hiszen azért megszervezni egy újabb stúdióba vonulást, majd újravenni azt a rengeteg hangot... hát nem egyszerű feladat.

Viszont 2011 augusztusában mégis be kell vonulnunk majd a stúdióba pár emberrel. A mellékszerepek tesztelése közben néhány karakter hangja sajnos nagyon halkra sikeredett. Hát igen, első stúdió munka és profik sem vagyunk. Meg lehetne természetesen azt csinálni, hogy effektezéssel jobban hallhatóvá tesszük az adott hangokat, de az meg már eléggé a hang rovására menne, azt meg azért nem szeretnénk. Ebben az ügyben sem született még pontos döntés, ám mihelyt donSzundhy-val és az érintett emberekkel mindezt megbeszéljük, akkor értesíteni fogunk titeket. A célunk továbbra is az, hogy egy igényes és jó minőségű szinkron el hozzátok. E cél érdekében válnak szükségessé a fentebb leírt lépések.

Aztán elérkezett 2011 július 24 is, ami a Blog születésnapja! Smile A 4. évfordulóra való tekintettel elkészítettem – tavaly sajnos kimaradt  - a blogom doc kiterjesztésben való publikását. A doksit INNEN tölthetitek le.

9.9 A Doom 3 Resurrection of Evil Szinkron 2011-ben

Sajnos 2011 elején a stúdiós felvételek után egészen nyárig a szinkron készítése nagyon lassan haladt, köszönhetően annak is, hogy az egyetemi elfoglaltságaim miatt nem tudtam segédkezni a készítésében. Aztán nyáron ismét jobban beindult a buli.

Dr. McNeil hangjai nagyon sokan vannak és kb. 90%-uk rádión keresztül szól hozzánk (már ami hozzánk szól). Ebből adódik az, hogy miután elhagytuk a stúdiót a kész magyar McNeil hangokkal, utána kezdődik csak az igazi buli. Elrontani, ropogtatni, recsegtetni kell őket úgy, hogy hasonlítson az igaziakra. No de itt jönnek a bajok. Miután ráteszem a sok recsegést a hangokra, az bizony elnyomja a beszédet. De úgy elnyomja - pláne játék alatt - hogy nem lehet érteni magát a szöveget. Ha viszont a recsegés mértékét csökkentem, akkor meg nem hasonlít annyira az eredetire és nem is hisszük annyira el, hogy ez tényleg egy rádiós recsegős hang.

Ilyenkor sajnos a legjobb választás visszamenni a stúdióba és felvenni a kérdéses hangokat. Így is történt. Július végén egy napra ismét beindult a stúdió és a kérdéses hangok egy része újra lett véve. A hangokat a laptopomra rámentve kezdődhetett a munka. Az effektetek rájuk húztam, játékban teszteltem. És igen, sokkal jobban hangzott ez így, mint a régivel. Ezek maradnak, régiek kuka.

Az eseményről Levi barátunk is írt egy kis beszámolót a Hababa.hu Facebook csoportjába:

Sziasztok!! Túl vagyunk 2-3 újabb felvételi napon, amik nagyon jól sikerültek, és DonSzundhy stúdióban is sikerült pár újítást kiprószálnunk. A felvételi bulik igen jó hangulatban teltek, Ákosunk (Szundhy papa) is jókat szórakozott a különféle bakijainkon, és ökörködéseinken. ) A Dr. McNeil féle hangokat elkezdtük újramasterelni, és újravenni, de ezzel elég lassan haladtunk, ugyanis a hang megfelelője, Borka Hajni kórus énekesként elég szőrösszívű, a saját (vélt) hibáival szemben. Ez nagyban hátráltatta a stúdióban eltöltött időnket, de pozitívan, mert így azért sikerült magunkévá tenni az önkritika fogalmát, ugyanis ez, sokat segít az Ákos és énáltalam megfogalmazott profi hangminőség eléréséhez. Ez a felvételi nap haladt a leglassabban, de mégis tartalmasan; sok akusztikai kísérletezésre is alkalmat kerítettünk, hogy a stúdió eszközeinek tulajdonságait a legteljesebb mértékben kihasználhassuk.

Augusztus ötödikén ismét összezörrent a csapat egy része, hogy 3 mellékszereplő hangját vegyék újra a még tökéletesebb szinkron kedvéért. Aznap sajnos nem tudtam lemenni a stúdióba, de a donSzundhy által küldött hangokból kiderült, hogy bizony elég jó munkát végeztek a srácok. A Hababa.hu Facebook csoportjába Levi ez alkalomból is remek beszámolót írt. Beismerem, hogy ettől jobbat én nem tudtam kitalálni, ezért Levié a szó:

Rövid előzőnapi egyeztetések után Habi hiányzásával (és taktikai eligazításával) összezörrentettük egy hibajavításra a Gang néhány tagját, így Roland és Gábor mellett jómagam indultunk a megszokott Határút - Köki környékbeli ámokfutásra, azaz Szundhy felkereső portyára, a 148-as busszal. Néhány dolgon fent jókat röhögve, és aztán elmerülve a Domm3 - ROE körüli reklámozási lehetőségek taglalásában szinte észre sem vettük, hogy megjött a megálló, és már indultunk is a stúdió "bevételére". Mivel A egyik szereplőnknek diákmunkája miatt sürgőssé vált az ideje, ezért azon spórolva szinte azonnal nekikezdtünk néhány Erebus és Phobos jelent, illetve rádióüzenet újravételének, amik nagyon jól sikerültek. Itt is lehetőség volt néhány újításra, köszönhető Gábor ötletének a mikrofon elhelyezése terén. Hát még ha tudta vlna, hogy rá mi vár a felvétel kapcsán... NA de ne szaladjunk ekkorát. Jól haladtunk Roland hangjaival, és rohamtempóban kis beállítgatással le is zavartunk 5-6 jó hangot, amik rögzítésre is kerültek. Ezután Roland elszaladt (biztos betojt a Főnökének haragjától, de reméljük, nem késett túl sokat, és tovább boldogíthatja marketingesként a leendő LG TV-k tulajdonosait... ), és elkezdtük Gábor hangjait felvenni. Nem túlzok, ha azt mondom: cirka 1-2 óra simán elment csak a megfelelő akusztikai beállással, és a megfelelő hangsúlyozás eltalálásával, és ezt mindösszesen 1 (!!!) bejátszás erejéig. Persze azért volt pár röhögés itt is, néha csak nehezen indult a felvétel emiatt, miközben Szundhy röhögés kifullasztását is fent kellett tartani Na mindegy, miután visszafogtuk magunkat, sikerült felvenni a maradék hangot; itt nagyon szőrösszívűek voltunk a minőség miatt, ez Senor Palkovics érdeme igazán. Ezután egy kis szünetet tartottunk, mert igazán lefáradtunk a minőség-hajkurászásban, és Ákos nem akartuk nagyon lefárasztani, mert az Ő jó fülére még szükség volt a torzítások felfedezése terén.

Na persze Levi sem csak azért volt jelen, hogy majd kísérje a csapatot és segítse a felvételeket. Nem ám, hiszen az ő hangjait is mind az egytől-egyig újravették.

Dr. Cloud: A szünet után (behűtött ásványvizek elszopogatása után, kösz Áki, jólesett!!) újult erővel indultunk a stúdióba, és ez előtte történt kiadós eldumálgatás ötleteivel agyunkban köszöntünk el Gábortól, hogy beindulhasson egy oldalnyi Dr. Cloud hang felvétele. Hááááát,....na nem nyilatkoznék, anyáztam párszor a saját hangomat hallva, amikor megláttam a hangrögzítő programon a hibákat, akár technikai, akár beszédtechnikailag történtek ezek. Nagyjából félórás beállás után, azt lehet mondani, hogy a megmaradt csipetcsapat, azaz Ákos és én, már elég tűrhetően rögzítettünk, itt Áki elég gyorsan és hathatósan segítette a dolgokat, ugyanis a lehallgató és bejátszó szobák közt szaladgálásom (én kezeltem a stúdiózó programot, mint mindig, és Ákos kapcsolta a behallgatást, hogy gyorsak lehessünk) elég érdekessé tette a felvételt. Jó pár baki itt is megröhögtetett minket, de aztán lassan kialakult az összkép "Cloud-ügyileg". Pár mondatot az eredetihez nagyban hasonlóvá át kellett fogalmaznunk, hogy beleférjünk az időkeretekbe, ezt a tesztek majd megmutatják, hogy sikerült-e jó eltalálnunk az idők-hosszát a felvett hangminták tekintetében. Talán végre elmondhatjuk, hogy a megfelelő (végre az Ákos és általam elvárt és megkövetelt) minőséget is sikerült kicsiholnunk magunkból, és talán itt volt a legmagasabb a mérce, mert saját hangjaimat én kezeltem a stúdióban, így amit másnál "követelek" hang-rendezőként, azt végre magamon is kipróbálhattam, főleg a hangsúlyok terén.

Szóval egy elég tartalmas felvételi napot tudhattak maguk mögött a srácok. A hangokat szundhy effektezte, közben én is elvégeztem pár régebbről felvett rádiós hang effektezését és tesztelését. Lassan de biztosan haladunk tehát a mellékszereplők hangjaival is.

Augusztus közepén Barna Gergő hangjai kerültek rögzítésre. Gergő sajnos nem tudott eljönni a stúdióba, de szerencsére mindez nem jelenti azt, hogy gyengébb minőségű hangokat kaptunk volna tőle. Mint ahogy az alapjáték magyar szinkronja esetében, most is remek munkát végzett és hangjai azonnal kerülnek is be a játékba. Segítségét innen is köszönjük!

A Női CPU hangokkal az volt a probléma, hogy a játékban nagyon komoly effekteket használtak és ezeket nem volt egyszerű leutánozni. Igyekeztünk úgy készíteni őket, hogy azok minél jobban hasonlítsanak az eredeti hangokra. Úgy érzem, hogy szeptember elejére már sikerült elkészülnünk velük és bátran mondhatom, hogy igen jól sikerültek. Mellékesen megjegyzem, hogy Dr. McNeil szerepe után ennek a karakternek voltak a legtöbb hangjai a játékban.

2011. szeptember 18-án ünnepeltük a Doom 3 szinkron 2. születésnapját. Igen, 2009 szeptember 18-án, 4 évnyi munka után megjelent a Doom 3 szinkron végleges változata. A szinkron nagy sikernek örvendett (persze teljes joggal kapott negatív kritikákat is) és a mai napig is sok letöltőre akad.

Már a szinkron megjelenésekor gondoltunk arra, hogy készítünk majd egy olyan változatot, ami tartalmazza a játék szinkronján kívül a szöveges magyarítást is. Ergó, aki teljesen magyarul szeretné játszani a játékot, mostantól a Doom 3 szinkron menüpont alól letöltheti az összevont verziót.

Miért Doom 3 szinkron v1.1? Az összevonásos részen kívül a szinkronon is szépítgettünk egy kicsit. Pl. az a hang, amit csak poén kedvéért készítettünk és véletlenül benne maradt a végleges verzióban, most cserélésre került. Miután észrevettük a hibát égett is egy kicsit a bőr a képünkön, de aztán láttam, hogy a YouTube-on szaporodtak a videók ennek a szereplőnek a hangjáról. Mellesleg az egyik ilyen videót nagy meglepetésemre több, mint 20 ezren nézték meg.

Szeptember végére aztán sikerült rögzíteni Betruger magyar hangjait is. Miért hagytuk ezt a végére, miért csak ilyen későn került rögzítésre a szerep?

Igen, sajnos itt érkeztünk el a Doom 3 RoE szinkron egyetlen "gyenge" pontjához. Már régóta folynak a tárgyalások Betruger szerepét illetően. Igyekeztünk nektek megadni azt, hogy Betruger magyar hangját a kiegészítőben is ugyanaz az ember tudja megszólaltatni mint az alapjáték esetében. Többszöri megkeresésünkre sem vállalta el ismét a régi szereplő Betruger magyar hangját. Így hát akármennyire is elszomorodtunk, muszáj volt más ember után nézni, akivel fel tudjuk venni a szövegeket.

Elég sokat keresgéltünk, de szerencsére megtaláltuk az embert a feladatra, Schlemmer Gábor személyében. Gábor fiatalabb, mint a Betrugert korábban megformázó színész, de bátran állíthatom, hogy semmivel sem nyújtott gyengébb teljesítményt. Minden hangot többféle változatban is felvettünk, (hogy majd tudjunk köztük válogatni) igyekeztünk a lehető legjobban visszaadni az eredeti hangot. Merem állítani, hogy sikerült és higgyétek el nekünk, Gábor hangjában sem fogtok csalódni. Még egyszer köszönjük neki a segítséget!

Októberben sikerült befejezni a mellékszerepek tesztelését. A mellékszereplőkre a magyar hangokat közületek választottuk ki és bátran állíthatom, hogy mindannyian egytől-egyik remek munkát végeztek, az effektezések után meg szinte teljes egészében visszaadják a játék eredeti hangjait.

A szinkron készítése során bizony rengeteg vicces nyelvbotlás, spontán beszólás és félreolvasás történt, de bátran állíthatom, hogy ezen hibák mindegyikén nagyon jól szórakoztunk és Levi barátunk volt olyan kedves, hogy ezeket a félresikerült felvételeket is elmentette. Ígértem, hogy lesz egy kis bemutató a bakikból, ezt novemberre sikerült is elkészíteni és az egészet egy kis videó keretén belül raktam nektek össze. A vidihez próbáltam keresni pár poénosabb képet, ami a Doom 3-mal van összefüggésben. Így már szerintem egy elég jó kis videó kerekedett ki a dologból.

Remélem a videó segítségével a külső szemlélő számára is betekintést tudtunk nyújtani abba, hogy ezek a felvételek milyen jó hangulatban teltek el és hogy a jelentkezők bizony sokkal több élményt tudtak nekünk adni, mint mi nekünk. Reméljük, hogy ők is jól érezték magukat a felvételek folyamán és örömmel emlékeznek vissza ezekre a kis bakikra.

Decemberre Levinek sikerült rögzíteni a maradék McNeil hangokat, így most már az összes hang felvételre került, az összes nem túl jól rögzített McNeil hang pedig újravételre került. Ebben a hónapban továbbá rengeteg mellékszereplő hangja is véglegesítésre került.

9.10 Elkészül a Doom 3 RoE Szinkron

Még tavaly Karácsonykor a 2. trailer megjelenése kapcsán írtam Panyinak (Magyarítások Portál) egy e-mailt, hogy szeretnénk ha erről az alkalomról készülne egy bejegyzés az oldalon. Elvégre ez a trailer tartalmazza a szinkron megjelenési dátumát is (2012. 03. 01.) plusz két videót is a játékból. Készült is egy cikk az oldalra, amit Panyinak az oldalon keresztül is nagyon szépen köszönünk. A hír elég sok ember figyelmét felkeltette, érkeztek a hozzászólások, a kritikák, észrevételek, legyen szó negatívról, vagy pozitívról. Mi mint mindig, most is szívesen olvasunk bármilyen kritikát, ami a szinkron minőségére utal és aminek a segítségével még jobbá tehetjük a munkánkat. A 2. trailer YouTube felületén is érkeztek jócskán kommentek és elég sokan meg is tekintették már a második előzetesünket. Minden visszajelzést - legyen az akár negatív is – nagyon szépen köszönünk!

A megjelenést megelőző napokban igyekeztem 1-2 meglepetéssel kedveskedni a szinkronra váróknak. Ezekben a napokban két Doom 3 RoE-es videó is feltöltésre került a YouTube-ra.

A Doom 3 RoE szinkron készítése közben mint ahogy már régebben láthattátok bizony néha bakiztunk és a felvételek végén Borka Hajnalka (Dr. McNeil magyar hangja) és Tóth Márton (Martines) (mellékszereplő magyar hangja) megmutatták, hogy nem csak a szinkronizáláshoz, hanem az énekléshez is értenek és a mikrofon közelsége plusz a sikeres felvételek (na meg persze a mi biztatásunk J) hatására dalra fakadtak. Az éneklős videó 2012 február 9-én került fel a YouTube-ra.

Március elsején, még a szinkron megjelenése előtt feltöltöttem a Doom 3 RoE szinkron utolsó Trailerét a YouTube-ra, ezzel kívánva jó szórakozást a szinkronhoz! Ez a csapatunk második komolyabb szinkronmunkája, aminek a hangjait donSzundhy nemrégiben elkészült stúdiójában, a Mozgi-Stúdióban rögzítettük.

Miért Doom 3 Resurrection Magyarítás lett a neve és mit érdemes tudni a Doom 3 Resurrection of Evil Magyarításról? A kiadás neve azért lett Magyarítás, mert a telepítő nem csak a magyar szinkront, hanem a magyar feliratokat is feltelepíti a játékhoz. A telepítés előtt erősen ajánlott feltelepíteni a Doom 3 Szinkront is, hiszen néhány hangot a kiegészítő az alapjáték hangjainak felhasználásával játszik le (lényegében a rádiós zörejek a játék legelején) így nem fog senki sem fordítatlan hangba ütközni. A másik telepítés előtti fontos információ, hogy a telepítőnek a Doom 3 mappáját adjátok meg (NE a d3xp-t) mert ha a d3xp-t állítsátok be akkor nem lesz magyar a játék.

A hír legelőször freddyD blogjára, a blogolkodom.blog.hu oldalra került fel, köszönjük neki a kihírezést. Nem érkezett túl sok komment, de ezek többsége pozitív, komoly hibáról nem érkeztek visszajelzések. És itt jegyezném meg, hogy freddyD a Doom 3 RoE szinkronban nem szerepelt, mint magyar hang, ezért nem is került bele a stáblistába.

A szinkron megjelenésének híre kikerült a Magyarítások Portálra is, Panyi ismét szívesen segített és reklámozta munkánkat az oldal keretén belül. Itt sem kaptunk semmilyen negatív kritikát, remélhetőleg a szinkron sok ember tetszését elnyerte.

A szinkron minőségét kérdezvén kikerült egy új szavazás, amiben értékelni tudjátok a RoE szinkront. Eddig még nem érkezett sok szavazatok, de azok számottevő többsége is nagyon pozitív volt. Szavazni továbbra is lehet itt az oldalon!

Tehát a szinkront 2012. 03. 01-jén töltöttem fel és márciusban 955-en töltötték le az oldalon keresztül ez körülbelül 35,31 GB Doom 3 RoE szinkron által okozott adatmennyiséget jelent ami ebben a hónapban az oldal forgalmának 67.1%-át tette ki.

Ezek számunkra nagyon szép számok és köszönjük az érdeklődést a szinkron iránt.