2009 első félév

Annyira távolinak, hogy azt hittem idén nyáron nem nagyon tudok majd vele foglalkozni és nem tudom újratenni az oldalt. De szerencsére júliusban szinte mindent sikerült befejeznem, amit csak akartam. Ám nem ment minden zökkenőmentesen.
Régebben is felfigyeltem már erre a bizonyos 1.5.x-es joomlára (www.joomla.hu), hogy milyen jó lenne már ezt használni mert már ez azért eléggé sok dolgot tud, de még nem váltottam. A régi oldalról a tartalmat nem tudtam sehogy sem áthozni az új oldalhoz. Több ilyen segédprogram is készült, aminek a segítségével lehetővé válik az átállás. Egy ilyenre vártam és amikor meglett, rögtön elkezdtem próbálgatni. A dolog működött, minden hír, minden regisztrált felhasználó stb. a helyén volt. Nagyon örültem ennek, mert nem akartam senkit sem újbóli regisztrációra kényszeríteni, meg azt sem akartam, hogy a több évi cikkeim kerüljenek kukába. Aztán a dizájn. Számomra mindig is ez volt a nehezebb. Bütykölgetni, programozgatni még minimális szinten csak-csak tudok, de ha dizájnról van szó, akkor nem vagyok mindig kellően kreatív. Gondoljunk csak bele a régi, fekete oldalba. Hát igen, nem tartalmazott valami sok színárnyalatot az biztos. Ezt is meg akartam szüntetni. Legyen új, legyen színesebb, dizájnosabb. Nagyon nehezen, de sikerült kialakítanom valamiféle dizájnt az oldalon. Eltűnt a feketeség, színt vittem az oldalba. A fejléc és a lábléc egyaránt színesebb lett és az oldal belsejét is próbáltam színesíteni.
Elsősorban ide a Doom 3 Szinkron részleget írnám, mert hát ez kapta a legnagyobb változtatást. A videók kategorizálva lettek és nagyon szépen elkülönülnek így egymástól. Ugyanúgy meg lehet tekinteni bármely videót letöltés nélkül és a különféle béta verziós szinkronok elrendezése is átalakult egy kicsikét. Próbáltam jobban elkülöníteni mindent egymástól. Remélem átláthatóbb most már a dolog.
Aztán a mixek menüpont. Ebben barátnőm elég sokat segített, ő találta ki, hogy legyen képek a mixek nevei mellett. Na igen, kreativitásom itt is cserbenhagyott. A mixek kategorizálva lettek évszám szerint és nem kell a mixre rákattintani ahhoz, hogy pár információt megtudjunk róluk. Mire gondolok? A mix neve mellett ott van a felrakás dátuma, a stílusa és a mix hossza is. Rájuk kattintva számlista és maga az mp3 letöltés válik elérhetővé.
A blog kapott 2 képet (egy felül, egy alul) és megújult a Shout Box is. Pontosabban mondva, teljesen újat tettem fel. A régi nem volt az igazi (akárhogy próbáltam, a szolgáltató (www.shoutboxpro.com) nem engedte, hogy ékezetes karakterek legyenek az üzenetekben) és ha már úgyis egy teljesen új oldalt csinálok akkor legyen már az is olyan, hogy végre működjenek az ékezetes betűk is. Így is lett. Egy nagyon kis ügyes Shout Box üzemel a felhasználói menü alatt, amit remélem, hogy egyre többen fogtok az idők folyamán használni.
A fórumot viszont nagyon elrontottam. Aki tisztában van egy kicsit az SQL-lel (én sem vagyok azért annyira nyugi) az tudja, hogy miről beszélek. A fórumnak külön adatbázisa van, tehát nem az oldal adatait használja. Egyszerűbben: ha az oldalra regisztrálsz, azzal a névvel nem tudsz fórumozni, oda újra regelni kell. És lehet, hogy így jártam jobban.
Ugyanis véletlenül kitöröltem a fórum összes adatát, ami által az összes hozzászólás, az összes regisztrált tag elveszett. Volt biztonsági mentés (szerencsére), amit azonnal életre is hívtam, de a fórum nem szerette ezt, ezért nem is nagyon akart vele működni. Rengeteget szenvedtem vele, mire sikerült újra működésbe hozni. Lényeg a lényeg, hogy működik.
És ha már ennyit szenvedtem vele, akkor már a fórum is nézzem ki valami hasonlóan mint az oldal. Vegye fel ez a pirosas színt, ne legyen olyan fekete. A fórumomat még mindig a phpbb motorja (www.phpbb.hu) hajtja, igyekszem ennek is naprakészen tartani a verziószámát. Jelenleg működik és reméljük gazdagodni fog még az adatbázisa.
És szeretnék a végére egy képet kirakni, hogy mégis hogy nézett ki a régi oldal.

Nincsenek hozzászólások

Hozzászólok