Hababa.hu 2005-2016

A doomszinkron.dotnest.com a Hababa.hu utódjaként jött létre 2016 január 27-én. A Hababa.hu a 2005-2011 közötti időszakban működött, ez volt az én első saját hobbi weboldalam. Ennek a site-nak a működtetéséről - és az én megpróbáltatásaimról :) - félévente írtam egy kis összefoglalót egészen 2013 elejéig. Ebben a pontban ezek között a tartalmak között tudtok böngészni olyan formában, melyben anno azokat megírtam. Jöjjön tehát egy kis nosztalgia!

 • A kezdetek

  Már-már kissé nehezen emlékszek vissza arra az időre, amikor megnyitottam a hababa.hu kapuit 2005 január 27-én.

  De mi is adta az ihletet, hogy ez az oldal megszülessen?

  Középiskolában máig nagyon sokat hülyülünk a haverokkal. Szerencsére elég sokan vannak, szal van miről beszélgetni. Ez adta a honlap alapötletét is. Mi lenne, ha csinálnék egy olyan oldalt, ahova fel tudnám tölteni az iskola marhaságokat? Szövegeket, képeket, meg mindenféle vicces dolgokat, amiknek a nagy része fűződik az iskolához is (legfőképpen persze nem tanulmányilag). Amúgy is nagyon érdekel az informatikának ez a része, gondoltam megpróbálok csinálni egyet.

  Már akkor is voltak ingyenes tárhelyszolgáltatók, de mindegyik egyik sem adott normális domaint. Csak az extra.hu, uw.hu, fw.hu biggyesztéssel kaphattál ingyen tárhelyet. De ha jól emlékszem az extra még akkor koránt sem biztosított 2 Gigát, asszem pár MB helyet kaptál csak. Plusz az uw és az fw-nél általában ott vannak azok a bizonyos reklámcsíkok. Senkinek sem kellenek, plusz a maximális fájlméretet is megszabja valamelyik (de erre most nem mernék megesküdni).

  Szal gondoltam magamba, nem kell nekem ilyen, nézek egy rendeset, amivel aztán később is tudok foglalkozni, hátha egyszer sikerül majd valami értelmeset is kihozni a dologból. Regisztráltam is magam normális domain névvel és tárhellyel. Ám a regisztráció folyamata se volt egyszerű, életemben először regisztráltam tárhelyet és domaint, ekkor ismerkedtem meg az FTP fogalmával is. Érdekesnek bizonyult a dolog.

  Az első fél évben tapasztalatban weblapszerkesztőként a Wordhoz nyúltam. Nem akarom a programot leszólni, de attól függetlenül, hogy van benne ilyen funkció, egyáltalán nem alkalmas komolyabb weblapok tervezésére. Nem is készítettem még akkor komolyabbat, az a program nekem tökéletesen megfelelt.

  Aztán tértem át az Office csomag egyik jobban hangzó programjára, a Front Page-re. Ez már lényegesen többet tudott ilyen téren a Wordnél, elég sokáig ezt használtam, körülbelül 2007 elejéig. Ekkortájt már egy kicsit komolyabban foglalkoztam a honlappal. Ugyanis 2006 szeptembertől én is besegítettem a sulirádió működésébe (amit azóta is űzök). A rádióban lejátszott zenéket töltögettem fel ide, akinek megtetszett, az innen letölthette. Ekkorra már áttértem a Macromedia egyik programjára, a Dreamweaverre. Nagyon jó program, rengeteg tud, máig nem sikerült még 100%-ban megismernem a programot és most ezt is használom az oldal fejlesztéséhez.

  Aztán jött 2007 nyara. Töltögettem fel a mixeimet sorban, de éreztem, hogy ez nem lesz így jó. Nem volt különösebb tartalom az oldalon, nem volt valami szép se... Hiába tanulmányoztam a Dreamweavert egész nyáron (amikor kedvem volt hozzá) nem sikerült összehoznom egy olyan oldalt, ami nekem tetszett volna. Valami egyszerűbb és gyorsabb módszerhez kellett folyamodnom...

  Ekkor figyeltem fel a különböző tartalomkezelő rendszerekre, mint pl. a PHP-Nuke vagy a Joomla. Ezt a kettőt kezdtem el tanulmányozgatni és próbálgatni. A PHP-Nuke egy nagyon jó rendszer, nagyon sokat tud és nem is nehéz kezelni, de valamiért mégis a Joomla-t részesítettem előnyben. Számomra szimpatikusabb volt, jobban tetszett, de lehet, hogy felhasználó barátibb is volt valamivel mint a PHP-Nuke.

  Tehát 2007 nyarán a Joomla mellett döntöttem és el is kezdtem használni az oldal működtetéséhez. 1-2 hónap alatt meg is tanultam szinte minden funkcióját a rendszernek, ami nem tetszett azt pedig egyszerűen Dreamweaverrel átszerkesztettem. Nagyon jó párosításnak találom a mai napig a Joomla-t és a Dreamweavert.

  Aztán elkezdett az oldal tartalmilag is frissülni, bővülni. Töltöttem fel az új mixeimet, amik már hallgathatóak is voltak. Smile Továbbá megjelent az xXx, a blog és a másik oldal meghalása után a Doom 3 szinkronnal kapcsolatos dolgok is ide kerültek fel rengeteg videóval + fórum, ahol bármiről kérdezhettek.

  Majd 2007 Decemberében MP3-mak letöltését tettem ingyenesen letölthetővé. Szóval most elég jól megvan az oldal, így 2008 januárjának végén, reméljük még nagyon soká fogom tudni csinálni, lesz érdeklődés mindenre és az oldal hibamentesen fog továbbra is működni. És remélem sikerül fejlesztgetni és javítgatni is, hogy egy minél színvonalasabb honlapot tudjak elétek tárni.

  Read more

 • 2008 első félév

  Bizony, 6 hónap leforgása alatt elég sok minden történt az oldallal. Na de vegyük őket szépen sorjában.

  Többek között az MP3 letöltések miatt is, többek között azért is, mert már elég sok helyen láttam, gondoltam kipróbálom ezt a TOP 10-es listás irkálgatást. Az én, Sanyi (flash bannereket készített az oldalhoz) és Máté (www.djcrak.extra.hu) kedvenc zenéiből álló listákat elég sokan nézték és a számok nagy részét elég sokan le is töltötték.
  Aztán elmentem kirándulni Londonba, felkerültek az ottani utamról készült képek egy része. De a bajok  csak ezután kezdődtek. Az MP3 letöltések az extra tárhelyén voltak fent, de mivel ez ugyebár illegális volt, az extra törölte. Újrapróbálkoztam. Feltöltöttem azokat a zenéket egy új tárhelyre, amik a TOP 10-es listákban voltak (más kiterjesztéssel). Nem sokkal később újra megnyitottam az MP3 letöltések menüpontot az oldalon és kerültek is fel a zenék, lehetett őket tölteni. Igen, lehetett ... 10 napig. Annak ellenére, hogy a zenéket jpg formátumban töltöttem fel, a tárhely ismét blokkolásra került. Nem sikerült ezzel a kis csellel túljárni az extra.hu eszén. Bár a TOP 10 még fent maradt egy ideig, de nem került már frissítésre. Nem láttam értelmét annak, hogy írom a listát, de a zenéket meg nem lehet letölteni.
  Aztán egy szép júniusi napon az Id Software bejelentette a Doom 4-et. Minden Doom rajongó megdöbbent, köztük én is. Hírként ki is írtam a főoldalra egy csomó linkkel együtt, melyeken a leglátogatottabb oldalak írnak a Doom 4 bejelentéséről. Nagyon várom már! Smile
  Aztán egy kis Horvátországi nyaralgatás után Shady313 tette emlékezetessé napjaimat. Elkészített egy külön oldalt (www.doom3szinkron.extra.hu), ami csak a Doom 3 Szinkronnal fog foglalkozni. Szinte mindent megcsinált rajta, alig kellett valamit belenyúlnom. A videók át lettek ültetve, modok, érdekességek kerültek fel, természetesen mindegyik kapcsolatba hozható a Doom-mal. Sokat fogtok még erről az oldalról a későbbiekben hallani. Smile
  Nem túl kellemes dolog történt a fórummal, de ezt is meg kell említeni. A phpbb2-es fórumomat szó szerint ellepték a spamok. Amíg Horvátországban voltam (10 nap), több mint 100 kéretlen hozzászólást kaptam. Ezek törlése után is legalább naponta 15-20 került bele a fórumba. Ezt már nagyon megelégeltem és mivel semmi más megoldást nem találtam, töröltem a fórumot és az új, phpbb3-mas fórumot kezdtem el használni. Ez szerencsére bevált. Már jó ideje egyetlen spam sem került bele a fórumba, köszönhető ez a phpbb3 új képességeinek is. Bővebb információ: www.phpbb.hu
  Asary az új fórumhoz készített nekem egy kis dizájnt is. Ők szinkronizálják a GTA 3-mat ezen az oldalon: www.hotrod-online.extra.
  Az általa készített fejléc, amit a fórumhoz készített annyira megtetszett, hogy lecseréltem az eddigi (immár fél éves bannert) és az övét tettem ki az oldal bannerének is. Nagyon tetszetős szerintem.
  Dj Crack oldalának elkészítésében is segédkeztem (www.djcrak.extra.hu) aki amatőr szinten DJ és oldaláról mixeket lehet letölten.  A joomla-t feltelepítettem neki, tettem rá sablont, amit kellett átírtam, övé a pálya most már.
  Júliusban végleg lejárt a TOP 10 ideje. Nem került frissítésre, nem lehetett zenéket letölteni, mennie kellett. Szép volt, jó volt, de talán majd egyszer egy másik oldalon. Smile
  Július 23 egy elég fontos időpont volt az oldal életében. Ekkor kezdtem el ugyanis vezetni egy blogot a Doom 3 Szinkronról. Majdnem 9 oldalnyi terjedelmű volt már ekkor és egy doc fájlt tettem közzé, amiben a blog első évét olvashatjátok el. Annyit azért elárulok, hogy ez az egyik kedvenc menüpontom. Smile

  Read more

 • 2008 második félév

  A Doom 3 Szinkron prezentálásáról szólt a nyári időszak vége. Készítettem egy egyszerűbb videót, mellyel úgymond reklámozni kívántam a szinkront és egy kicsit csigázni is szerettem volna a népet. Nem volt egy nagyon bonyolult videó (hisz annyira nem értek hozzá), de nektek tetszett és ez volt a lényeg.
  Aztán frissítettem a Minden más menüpontot is, ahová egy olyan leírást készítettem, mely alapján youtube-ról a zenéket és a videókat menthetitek le a gépetekre. De valahogy nem úgy ment ez a menüpont ahogy kellett volna. Ötletem sem nagyon volt, meg időm se, hogy ilyen egyéb jellegű dolgokat pakolgassak fel az oldalra. Ez az oldal egyszerűen nem erről szól. Így hát ez a menüpont 2009 elején bezárta kapuit. Talán majd máskor, talán majd valami más lesz helyette.
  A galériánk viszont szépen bővült. A szegedi nyaralásról is tettem fel képeket. Továbbá ott volt az a bizonyos Tiesto koncert a Főnix Csarnokban szeptemberben. Nah, ezt nem lehetett kihagyni. Nagyon jó képek készültek a buliról és mi is készítettünk párat. Ezeknek a keverékéből tettem fel párat. Aztán Máté szülinapi bulijáról is pakoltam fel pár képet, hogy jobban megismerjetek minket. Smile
  Ekkor kezdtem el tanulni Visual Basic-kel programozni, amit azóta is űzök és szeretném egy elég magas szintre fejleszteni eme tudásomat. Engem az ilyenek nagyon érdekelnek. Tudom, nem könnyű, de megpróbálom. Remélem lesz annyi akarat bennem, hogy végig tudom csinálni.
  Repült az idő és elérkezett a 19. születésnapom. Most nem csináltam olyan felhajtást, mint a 18.-ra, csak egyszerűen szűk baráti körrel megünnepeltük. Majd a 20.-ra szeretnék még valamit kitalálni, de ez még bőven a jövő kérdése.
  A Doom 3 Szinkron (Mars City)-vel kapcsolatos szavazás lezárás is sorra került. Szerencsére a szavazók 56%-a teljesen meg volt elégedve vele, míg 30%-uk mondta azt, hogy elég jó lett. Smile
  Aztán egy új partnerrel gazdagodott az oldal. Ez pedig a fightlovedjs oldala volt, akik egy környékbeli fiatalokból álló csoport. Hobbiszinten foglalkoznak mixelgetéssel és az oldalra ezeket a mixeket tették fel. Később én is a csapat tagja lettem és nekem is került már fel mixem erre az oldalra. Továbbá amikor csak időm engedi segítek nekik az oldal szerkesztésében, mind kinézetileg mind kódilag egy kicsit.
  Aztán felkerült a Doom 3 szinkron DEMO, amiről a blogban írtam részletesebben. A DEMO hibás hangjait javítgattuk és terveztünk még plusz pályákat is hozzá. Sokat gondolkoztunk rajta, de még egy utolsó ízelítőt jó ötletnek gondoltunk a teljes megjelenése előtt. A Doom 3 Szinkron DEMO v2.0-át viselő kiadás készültségi szintjét egy táblázattal próbáltam illusztrálni. Minden pálya a táblázat egy sora és amelyik elkészült, annak háttérszínét zöldre váltogattam. Minden frissítés alkalmával kaptatok egy frissült táblát is, ez alapján nyomon tudtátok követni, hogy hol tartunk jelenleg a szinkronnal.
  Nemsokkal később kaptunk egy olyan ötletet, hogy mi lenne ha nyitnánk egy klubot az iwiw-en a Doom 3 Szinkron számára. Ebben a klubban lennének azok, akik a szinkronba akármilyen formában, de a segítségünkre voltak. Megtetszett az ötlet és nem sokkal később megjelentünk az iwiw-en is.
  Átestünk még egy születésnapon. Pontosabban a Doom születésnapján. Ennek alkalmából egy kisebb hírt közöltem le a készítőkről és magáról a Doomról. Boldog 15. születésnapot Doom! Ekkor dőlt el az is, hogy a DEMO v2.0 megjelenési dátuma csúsztatva lesz, mégpedig január 27-re. Ekkor volt ugyanis 4 éves az oldal és így egyszerre két dolog miatt is örülhetünk. Smile
  Végül elérkezett a Szilveszter. Tavaly is készítettem már egy részletesebb statisztikát az elmúlt évvel kapcsolatosan, gondoltam idén is megteszem. Az oldal statisztikai szempontból szerencsére elég szépen alakult. A látogatók száma is megduplázódott és a látogatottság sem csökkent semmivel a 2007-es évhez képest, sőt elmondható, hogy valamivel talán meg is nőtt ez a szám. Megköszöntem mindenkinek a munkáját. Mindent, amit a szinkron és az oldal fejlesztése és jobbá tétele érdekében tett.
  Kisebb fejlesztésként elmondható, hogy a bejelentkezés menüpont ezentúl minden oldalról elérhetővé vált. Tehát nem csak a kezdőlapon tudtok bejelentkezni/regisztrálni, hanem mindenhonnan. Plusz alatta megjelentek a Statisztikák, mely mutatja az oldal tagjainak a számát, a hírek számát és, hogy hány látogatója volt eddig az oldalnak 2005 januárja óta. Ez azért mutat magasabb értéket, mert régebb óta számol, mint az alatta lévő nagy sárga számláló.
  2009 elején érkezik a Doom 3 Szinkron DEMO v2.0 és már a teljes szinkront is nagy valószínűséggel ki fogjuk adni. A nyáron pedig szeretném az oldalt egy komolyabbá varázsolni. Egészen az alapoktól szeretném újra rakni az oldalt és valami teljesen más kinézetet szeretnék neki biztosítani. Valami újabbat, valami jobbat. De ez még elég egy távoli jövőkép.

  Read more

 • 2009 első félév

  Annyira távolinak, hogy azt hittem idén nyáron nem nagyon tudok majd vele foglalkozni és nem tudom újratenni az oldalt. De szerencsére júliusban szinte mindent sikerült befejeznem, amit csak akartam. Ám nem ment minden zökkenőmentesen.
  Régebben is felfigyeltem már erre a bizonyos 1.5.x-es joomlára (www.joomla.hu), hogy milyen jó lenne már ezt használni mert már ez azért eléggé sok dolgot tud, de még nem váltottam. A régi oldalról a tartalmat nem tudtam sehogy sem áthozni az új oldalhoz. Több ilyen segédprogram is készült, aminek a segítségével lehetővé válik az átállás. Egy ilyenre vártam és amikor meglett, rögtön elkezdtem próbálgatni. A dolog működött, minden hír, minden regisztrált felhasználó stb. a helyén volt. Nagyon örültem ennek, mert nem akartam senkit sem újbóli regisztrációra kényszeríteni, meg azt sem akartam, hogy a több évi cikkeim kerüljenek kukába. Aztán a dizájn. Számomra mindig is ez volt a nehezebb. Bütykölgetni, programozgatni még minimális szinten csak-csak tudok, de ha dizájnról van szó, akkor nem vagyok mindig kellően kreatív. Gondoljunk csak bele a régi, fekete oldalba. Hát igen, nem tartalmazott valami sok színárnyalatot az biztos. Ezt is meg akartam szüntetni. Legyen új, legyen színesebb, dizájnosabb. Nagyon nehezen, de sikerült kialakítanom valamiféle dizájnt az oldalon. Eltűnt a feketeség, színt vittem az oldalba. A fejléc és a lábléc egyaránt színesebb lett és az oldal belsejét is próbáltam színesíteni.
  Elsősorban ide a Doom 3 Szinkron részleget írnám, mert hát ez kapta a legnagyobb változtatást. A videók kategorizálva lettek és nagyon szépen elkülönülnek így egymástól. Ugyanúgy meg lehet tekinteni bármely videót letöltés nélkül és a különféle béta verziós szinkronok elrendezése is átalakult egy kicsikét. Próbáltam jobban elkülöníteni mindent egymástól. Remélem átláthatóbb most már a dolog.
  Aztán a mixek menüpont. Ebben barátnőm elég sokat segített, ő találta ki, hogy legyen képek a mixek nevei mellett. Na igen, kreativitásom itt is cserbenhagyott. A mixek kategorizálva lettek évszám szerint és nem kell a mixre rákattintani ahhoz, hogy pár információt megtudjunk róluk. Mire gondolok? A mix neve mellett ott van a felrakás dátuma, a stílusa és a mix hossza is. Rájuk kattintva számlista és maga az mp3 letöltés válik elérhetővé.
  A blog kapott 2 képet (egy felül, egy alul) és megújult a Shout Box is. Pontosabban mondva, teljesen újat tettem fel. A régi nem volt az igazi (akárhogy próbáltam, a szolgáltató (www.shoutboxpro.com) nem engedte, hogy ékezetes karakterek legyenek az üzenetekben) és ha már úgyis egy teljesen új oldalt csinálok akkor legyen már az is olyan, hogy végre működjenek az ékezetes betűk is. Így is lett. Egy nagyon kis ügyes Shout Box üzemel a felhasználói menü alatt, amit remélem, hogy egyre többen fogtok az idők folyamán használni.
  A fórumot viszont nagyon elrontottam. Aki tisztában van egy kicsit az SQL-lel (én sem vagyok azért annyira nyugi) az tudja, hogy miről beszélek. A fórumnak külön adatbázisa van, tehát nem az oldal adatait használja. Egyszerűbben: ha az oldalra regisztrálsz, azzal a névvel nem tudsz fórumozni, oda újra regelni kell. És lehet, hogy így jártam jobban.
  Ugyanis véletlenül kitöröltem a fórum összes adatát, ami által az összes hozzászólás, az összes regisztrált tag elveszett. Volt biztonsági mentés (szerencsére), amit azonnal életre is hívtam, de a fórum nem szerette ezt, ezért nem is nagyon akart vele működni. Rengeteget szenvedtem vele, mire sikerült újra működésbe hozni. Lényeg a lényeg, hogy működik.
  És ha már ennyit szenvedtem vele, akkor már a fórum is nézzem ki valami hasonlóan mint az oldal. Vegye fel ez a pirosas színt, ne legyen olyan fekete. A fórumomat még mindig a phpbb motorja (www.phpbb.hu) hajtja, igyekszem ennek is naprakészen tartani a verziószámát. Jelenleg működik és reméljük gazdagodni fog még az adatbázisa.
  És szeretnék a végére egy képet kirakni, hogy mégis hogy nézett ki a régi oldal.

  Read more

 • 2009 második félév

  Ez az időszak legfőképp a Doom 3 Szinkron kiadásáról szólt. De a szinkron kiadása előtt még volt pár dolog amin változtatni kellett. A Shout Box újjáépítése után a fórum kapott új köntöst. Egy fekete-piros dizájnra gondoltam, ami illik az oldalhoz, ám hű marad a régihez is. Szerintem ezt a problémát sikerült orvosolnom, nekem a fórum kinézete nagyon tetszik és még egy darabig szeretném így is hagyni, ahogyan a Shout Boxot is. A nyár folyamán bővült a galéria is. Omisban töltött nyaralásunkról rengeteg kép került fel, és ez lett a galéria legtöbb képpel rendelkező bejegyzése.
  Került fel egy táblázat is, amiben ismét szemléltetni kívántam a szinkronból megmaradt/elkészült pályákat. Ezt mindig a főoldalon olvashattátok. A kiadás előtt hetekben pedig néhány fan work-öt is sikerült találnom a neten, amiket közszemlére is tettem. Jól eső érzés volt, hogy vannak emberek, akik már ennyire várják a szinkront. És 2009 szeptember 19-én kiadtunk kezeink közül az 5 éve dédelgetett projectet. Ez alkalomból nyílt egy új, ezzel foglalkozó topic a fórumban és egy új szavazás is kezdetét vette. Bekerültek a blogba is a legújabb fejlemények és rengeteg oldalra kerültünk ki hírként. Kint voltunk a Magyarítások Portálon, FreddyD oldalán és az Otherworld.hu oldalon is. Nagyon szépen köszönjük!
  Ebben az időben megnövekedett az oldal látogatottsága, aminek sajnos volt egy árny oldala is. Ezek pedig a spamok voltak. A Shout Boxba bárki írhatott, nem volt regisztrációhoz kötve. Nem is voltak vele gondok, robotok nem írtak bele, egészen eddig. Rengeteg, napi 20-30 kéretlen bejegyzés érkezett a blogba és sajnos sehogy sem tudtam javítani ezt a hibát. Nagy bánatomra, de be kellett azt vezetnem, hogy a Shout Boxba csak regisztrált tagok írhassanak. Ezzel meg is szűnt a probléma és az oldal ismét mentes volt a különféle szemetektől. Lezártam egy szavazást is, melyben azt kérdeztem tőletek, hogy hogyan is tetszik az új oldal. A szavazók több mint a fele mondta azt, hogy nagyon tetszik nekik az oldal, aminek én nagyon örültem. A zh-k és szinkron közepette jutott idő a szórakozásra is. 2009-re is jutott kicsiny hazánknak egy hétvége Tiesto bácsival. A koncerten természetesen ott voltunk és rengeteg kép készült. Ezek közül a képek közül töltöttem fel pár képet a galériába november elején.
  Pár nappal később készítettem egy új index oldalt. Nem volt nagy szám az előző és az oldal újításakor arra nem szántam elég időt és figyelmet. Ha emlékeztek még egy ilyen meteoros kép volt berakva háttérnek mozaikba, felette 2 sor szöveg, belépés gomb, meg az általam összetákolt flash banner alul. Na ezen szerettem volna egy kicsit változtatni. Sokat nem is tudtam, mert be kell hogy valljam ez a díszítgetés, meg képszerkesztés sajnos annyira nem az én műfajom. Igyekszem pótolni eme hiányosságomat, de addig nézzétek el és fogadják el azt, amit nyújtani tudok. Találtam neten ilyen online képszerkesztős cuccot és azzal elkészítettem az új index oldalt. Valamivel dizájnosabb, valamivel szebb, de semmivel sem komplexebb, mint az előző. De szerintem ez akkor is veri az előzőt (amit valójában annyira nem is nehéz).
  Aztán jött az év vége, karácsony, szilveszter. Szilveszterkor bevált szokás nálam, hogy összegzem az évet, statisztikákat teszek közzé, esetleg azokhoz is fűzök 1-2 hozzászólást. Ebben az évben is így tettem.

  Read more

 • 2010 első félév

  2010 első frissítéseként egy mix került fel az oldalra, amiben a 2009-es év legjobb zenéit válogattam össze. Majd január 28-án 5 éves lett az oldal. Február elején a Doom 3 szinkron letölthetővé vált a Magyarítások Portál Játékszinkron Stúdió aloldaláról is. De sajnos jutott idénre is a rosszból. 2010 március 31-én az extra megszüntette az ingyenes szolgáltatásait. Így sajnos búcsút kellett intenünk a doom3szinkron.extra.hu oldalnak, amit a mai napig nagyon sajnálok. Az oldal 2 évet élt meg.
  Továbbá próbálgattam egy kicsit helyrerázni a linkeket. Volt közöttük olyan is ami már totálisan nem működött, meg volt olyan is, ami másik oldalra költözött el. Sikerült elérni azt, hogy a linkek közül egyenlőre mindegyik normálisan működik. Smile
  Eléggé rég óta terveztem, hogy csinálok valami olyasmit, hogy a hírekhez hozzá lehessen szólni. Most úgy tűnik, hogy végre sikerült megcsinálni. Előre le szeretném szögezni, hogy lehet, hogy vannak még benne hibák, ezért előre is elnézést kérek, ha találtok valami nem oda illőt (nem tetszőt) kérem szóljatok.
  Nos, ezentúl a hírek egy kicsit máshogy fognak kinézni. A hír beküldésének dátuma, szerzője mellett néha fogtok találni egy új feliratot. Ezt akkor fogjátok ott találni, ha éppen egy olyan cikket olvastok, ami 3 napnál nem régebben került ki az oldalra. Továbbá találtok egy olyat, hogy átlagos olvasói értékelés. Tehát minden cikket lehet majd értékelni (0-5 csillagig). Értékelni csak a regisztrált és bejelentkezett tagok tudnak. Hogy is van ez? Láttok minden cikk alatt egy kis szövegbuborékot. Arra kattintva lehet megejteni a hozzászólásokat és azon belül is lehet értékelni a cikket. Aki nem regisztrált az is hozzá tud szólni a cikkekhez, viszont értékelni azt nem tud. Tehát a hozzászólások küldése nem regisztrációhoz kötött! A szövegbuborék mellett találtok egy kis borítékot is. Erre kattintva (majd a felugró ablakot nagyobb méretűre rakva Smile) el lehet küldeni a cikket e-mailben barátoknak vagy akárkiknek. Ám egy idő után problémák adódtak. Meg volt ugye csinálva úgy ahogy ez a hozzászólós dolog a cikkekhez. Ez szép és jó, működött is. Egy dolog, hogy nem nagyon van használva, de a lényeg hogy megy. De pár napja betámadták ezek a rohadt spamek, így kénytelen voltam egy kis biztonsági dolgot életbe léptetni. Ha netalán a jövőben valaki hozzá szeretni szólni a cikkhez, az úgynevezett Mathguard biztonsági kérdés megválaszolása után teheti azt meg. Nem kell megijedni, egyszerű matematikai feladványok ezek (alapműveletek), szóval nem kell semminek az integrálját, vagy a parciális deriváltját kiszámolni. Szal hozzászólás beírása után azt kellett megválaszolni és úgy került elküldésre a hozzászólás.
  Aztán 2010. július 25-én nyilvánosságra hoztuk, hogy a következő játék amit le fogunk szinkronizálni a Doom 3 : Resurreciton of Evil lesz. Miért ez? Mint ahogy írtam, ha már készen van a nagy alapjáték, csináljuk meg hozzá ezt a kicsit is, hogy teljes legyen (egyenlőre) a Doom szinkronok sora. Meg ezt a project jó lesz arra is, hogy a donSzundhy által létrehozott stúdiót leteszteljük és elkészülhessen a stúdió bemutatkozó munkája.
  Augusztus elején pedig Asary, akit a GTA 3 szinkronból ismerhettek küldött nekem egy e-mailt. Mint tudjuk, Asary már régebben is segített nekem, egy régebbi bannerünk is az ő keze munkáját dicséri. Lényeg a lényeg, ő jóval profibb a képek szerkesztésében mint én (ideje lenne már pedig nekem is egy minimum szintet megtanulni, csak hát soha nem visz rá a lélek) ezért készített számunkra pár új bannert. Egytől-egyig mind nagyon tetszetős volt. Akkor már tudtam, hogy az oldalon új fejléc lesz Smile. Nagy nehezen sikerült kiválasztanom a számomra legszimpatikusabb alkotásokat.
  Az ő keze munkáját dicséri az új fejléc, a weblapra való belépés előtt a BELÉPÉS link feletti kép, továbbá a főoldal legalján lévő kép is le lett cserélve az általa készített kép egyikére. Nekem mind nagyon tetszik és így az oldalon keresztül is szeretném megköszönni, hogy idejét nem sajnálva eszébe jutottunk és készített pár kiváló bannert. Köszönjük!
  Pluszként megcsináltam még az oldal favicon-ját is, hogy már az is nézzen ki valahogy, mert ugye eddig nem volt semmi. Mostantól láthatjátok a Doom és Doom 2 főhősének arcait mind az összes variációban ahogy szerepelt a játékokban. (favicon = fent a lapfüleken, az oldal neve mellett megjelenő kis pár pixeles ikon)
  Tehát bátran állíthatom, hogy eddig ebben az évben is elég sok változáson mentünk keresztül.

  Read more

 • 2010 második félév

  2010 szeptember első napjaiban feltöltöttem az oldalra a tárgyév utolsó általam készített kis mixét, amiben egy kis stílusváltást is eszközöltem. Ugyanis ebben a darabban nem az általam megszokott trance stílusú számokat hallhatjátok, hanem rámentem a "nyár slágereire" és ezáltal igyekeztem egy kis pörgős, kis bulizgatós mixet összehozni. 2010 ősze egy kicsikét másról szólt, mint eddig. Igyekeztem 1-2 érdekes dolgot összegyűjteni és publikálni számotokra. Sajnálattal vettük tudomásul, hogy az idei Quakecon konferencián sem láttunk egyetlen 1 képet sem a készülő Doom 4. részéről. Szó volt arról is, hogy a pesti metróknál annyira nem is kijátszani az ellenőröket, akár még egy narancsságra szalag is elég lehet. Ejtettem pár szót nagyon röviden a mesterséges intelligencia helyzetéről és mikor érjük el azt a szintet, amikor már nem tudjuk eldönteni a velünk akármilyen chates felületen beszélő félről, hogy az tényleg-e ember, vagy csak gép. Erre egy nagyon jó magyar próbálkozás a már évek óta működő Lafoxka. Belepillantottunk a Mozilla okostelefonjába, ami ugyan még csak egy koncepció, de ha esetleg a közeljövőben el is készül, biztosan vevő leszek rá. Egy csokorba gyűjtöttem nektek a világ leghasznosabb weblapjait is. E honlapok segítségével meg tudtuk nézni, hogy be van-e kapcsolva a gépünk, van-e éppen internetkapcsolatunk, sötét van-e már kint, avagy elpusztította-e már a részecskegyorsító a világot. De akit az érdekelt, van-e ma MÁV sztrájk, vagy, hogy milyen nap van ma, vagy esetleg nincs-e még Karácsony, az is választ kapott a kérdéseire.
  Megünnepeltünk a Caps Lock nemzetközi napját és ejtettünk 1-2 szót a felsőoktatási törvény körülötti kavarásokról.
  De hogy szórakozás is legyen a dologban, október végén beültünk megnézni a Fűrész 7. részét, természetesen 3D-ben, majd erről egy rövid kritikán belül be is számoltunk nektek.
  Aztán novemberben elkezdődött a Doom 3 Resurrection of Evil szinkronra való toborzás (a szinkronról sokkal részletesebben a blogban tudtok majd olvasni).
  Idén is volt Mikulás, Karácsony és megünnepeltük a Szilvesztert is. Az ünnepekre természetesen az oldal is felkészült. Ünnepi köntöst kapott az egész oldal, beleértve a fórumot is. Egy kis karácsonyfa, egy kis hóesés, hogy minden szép legyen.  Ahogy lenni szokott, az évzáró cikket Szilveszter napján tettem közzé, amiben elkalauzoltalak titeket a számok világába. Megnéztük, hogy alakult hónapról hónapra az oldal látogatottsága, mely témák érdekeltek titeket leginkább és milyen böngészővel olvasgattátok az oldalt. Januárba visszaállt az oldal dizájnja a jól megszokottra és innentől egy jó darabig teljes gőzzel szinte csak a Doom 3 RoE szinkron körül forgott a téma.

  Read more

 • 2011 első félév

  Az ünnepek elmúlásával eltávolításra kerültek az oldal díszei is, visszaállt minden az eredeti kinézetére. 2011 januárja teljes mértékben a Doom 3 RoE szinkronra való toborzásból állt. A szinkronra való felhívás kikerült a Magyarítások Portálra és freddyD oldalára (rosszpcjatekok.blog.hu) is. Ekkortájt nyitottam a fórumban egy új témát, amiben a Doom 3 RoE szinkronnal kapcsolatos dolgokat lehetett megbeszélni. Igen, ezzel egy kicsit elkéstem, de legalább eszembe jutott Smile.

  Január 15-én végül megrendezésre került az első felvételi nap. A Doom 3 Szinkron kezdetén sosem hittem volna, hogy valaha is létre fog jönni ilyen kaliberű dolog. Hogy lesz aki majd nézegetni fogja az oldalt és az oldalon keresztül jelentkezni is fog az általunk készített szinkronra. Jó azért személyesen is beszélni/dolgozni a Doomos emberekkel, hiszen ilyenkor tudja az ember, hogy igenis még mindig vannak olyanok, akiket a régi megjelenés ellenére is leköt a Doom 3. A felvételi nap sikerrel lezajlott és remek hangokat készítettünk.

  A január 15-én megtartott első felvételi napon az egyik jelentkező (K00gL04f) már elég rég óta rendszeres műsorvezetője az egyik adásnak a DnB Pékség nevű rádión. Még január 15-én este, amikor már tartottunk hazafelé a stúdióból, K00gL04f elmondta, hogy ő ezen a rádión minden hétfőn adásban van. Megemlítette, hogy a műsorában szót fog ejteni a Doom 3 Resurrection of Evil szinkronján való részvételéről is. Ennek nagyon megörültem és kíváncsian vártam mikor kerül fel a lapra az adás, hogy aztán én is meg tudjam hallgatni a műsort. Szóval ha érdekel az, hogyan is zajlott az első felvételi nap egy jelentkező szemszögéből, akkor mindenképpen nézzétek meg a videót, amit a Doom 3 RoE szinkron menüpont alatt találtok. A videóban a műsorban elhangzott szinkronnal kapcsolatos dolgokat vágtam össze, így kreálva egy 12 perces kis fájlocskát. Smile

  Tehát mint látható is volt, az oldal továbbra is tele volt nyomva a RoE szinkronra való toborzás híreivel és megszaporodtak a frissítések is. Az átlagos heti 1 cikk helyett volt úgy, hogy hetente 3 cikket is kénytelen voltam írni, hogy mindig informálni tudjalak titeket.

  A sok jelentkezőre való tekintettel aztán január végén azt kellett mondanom, hogy bizony le kell zárnom a szinkronra való jelentkezést. Rengeteg ember jelentkezett és sajnos már így is akadt olyan, akit helyhiány miatt el kellett utasítanom.

  Január 27-én pedig elérkezett a hababa.hu születésnapja, pontosabban a 6. ha jól számolom. Ez mindig örömmel telt el, hogy igen, bizony, még egy évig képes voltam életben tartani az oldalt és olyan információkkal szolgálni, ami Nektek, látogatóknak is érdekes. De sajnos kaptam rossz híreket is. FreddyD bejelentette, hogy február 16-án végleg bezárja a Rossz PC Játékok Sorozat kapuit. Én nagyon szerettem ezt a sorozatot, sok videót többször is megnéztem olyan jóra sikeredtek. A másik dolog meg persze, hogy én már elég jól ismertem freddyD-t. Nagyon sokat segített a Doom 3 szinkronban (több szerepet is vállalt) és a RoE kihírezésében is segített. Plusz együtt készítettük el a Gyilok Gép nevű amatőr hangjátékot is. Szerencsére freddydD nem tűnt el végleg az internetről, jelenleg a http://blogolkodom.blog.hu oldal vezetője. A megszűnésről cikket is írtam a Béta verzió nevű kari egyetemi újságban, amit az oldalra is teljes egészében kiraktam.

  Február elejére pedig elkészült a Doom 3 RoE szinkron első hivatalos trailere. A videó több mint 4 perc hosszúságban ad egy kis ízelítőt a közelgő szinkronról. A február 19-én tartott második felvételi napon pedig végeztünk a Doom 3 RoE összes mellékszerepével.

  Ekkorra Zuckenberg facebook.com nevezetű közösségi oldala is a magyar honosítás miatt nagyon sok hazai taggal rendelkezett. Ezért gondoltam arra, hogy az iwiwen lévő Doom 3 Szinkron csoport után a facebookon is létrehozunk egy csoportot, de ezúttal a hababa.hu számára. A csoportban próbáltam egy kis plusz információval is szolgálni, azoknak, akik rendszeres látogatói az oldalnak, illetve ha egy új hír látott napvilágot az oldalon, azt a facebook csoporton keresztül is közöltem a tagokkal. A csoportba bárki beléphet, aki szeretne további információkat is kapni az oldalról és a szinkronról.

  Bizony, 2011 első két hónapjában eléggé belehúztunk a szinkron készítésébe, így márciusban mindent leírtam a blogba is. És mivel márciusra már elég sok minden összegyűlt a RoE szinkron kapcsán, ezért idejét láttam megnyitni egy menüpontot, ahol rendszerezve megtaláljátok a RoE eddigi összegyűlt és publikálásra került anyagait. Itt megtaláljátok a két felvételi nap időpontját és résztvevőit, továbbá a főszereplők magyar hangjait. Kirakásra került a trailer, K00gL04f beszámolója és a facebook csoportra való hivatkozás is. A RoE-val kapcsolatos későbbi, további információkat is itt szépen, rendszerezve fogjátok megtalálni.

  Idén is szükségessé vált a linkek menüponton belüli linkek frissítése. Sajnos a linkekkel az a baj, hogy egy idő után, ha az ember nem foglalkozik vele, nem tartja kordában, akkor vagy elévülnek és arcba kapunk egy 404-es hibát, vagy csak megváltozik a hivatkozás, ebben az esetben is kapunk általában egy 404-es hibát. Sajnos az én linkek menüpontommal is ez a helyzet, és már sajnos nagyon sok link nem élt/sok oldal nem frissült, ezért ismét kénytelen voltam a körmére nézni egy kicsit. Sajnos sokat el kellett távolítanom, de a régiek helyére sok olyan új oldalt is beraktam, amit már nagyon rég óta szerettem volna megmutatni nektek. Bekerült az otherworld.hu, a gamestar.hu, a magyaritasok.hu (huh, ennek már ideje volt) és még 1-2 általam érdekesnek szánt oldal, amiket ha tudok minden nap megnézek. Gondolom sokukat már ismeritek, de hátha tudok még valami újat is mutatni.

  Március 19-én Mike Dorottya (DODO) eljött a mi kis stúdiónkba és ismét megmutatta, hogy igen, ő is ért a szinkronizáláshoz. A Női CPU-nak egyáltalán nem volt kevés szövege, de 3 óra alatt végeztek a hangok felvételével. A hangok nagyon jóra sikerültek, szerintem ezek minőségileg a legjobb hangok is egyben.

  A 2011 április 1-re szánt bejegyzésemben egy olyan hírt terjesztettem, hogy az ID Software írt nekem egy levelet, ami a szinkronnal kapcsolatos jogi dolgokról szólt. A levelet természetesen (szerencsére) csak én találtam ki, semmi valóságalapja nincs. Így szólt:

   

  Tisztelt "hababa"!

  Tudomásunkra jutott, hogy Önök az általunk készített Doom 3 névvel ellátott játékhoz egy olyan modifikációt készítettek, ami a játékban szereplő karakterek hangjait cseréli le az Önök által készített hangokra. Mint ahogy azt remélem Önök is tudják, a játékot modolni csak úgy lehet, ha a moddal egyidejűleg nem sérül semelyik eredeti fájl sem. Az exe elindítása után az általuk készített mod valóban nem fajul ilyesfajta illegalitásba, ám egy másik szempontot figyelmen kívül hagy. A mod feltelepítése után lehetetlenné válik az eredeti hangok elérése a játékon belül. Ezért nyomatékosan arra kérjük Önöket, hogy írják át a modot úgy, hogy a mod feltelepítése után a felhasználóknak lehetősége legyen választani az Önök által készített és a mi általunk felvett hangok között. Amennyiben ezt nem tudják megtenni, azonnal távolítsák el a modot a 87.229.22.129-es szerverről, különben kénytelenek leszünk jogi lépéseket tenni a játék tisztán tartása érdekében.
  Együttműködésüket előre is köszönjük!

  Tisztelettel:

  Kevin Cloud

  ID Software

  Nézelődtem az interneten és egy igen érdekes flash játékra lettem figyelmes. Egy lelkes programozó készített a Doom első és második részéből egy flash alapú platform játékot, ami eszméletlen jóra sikeredett. A játék nagyon hangulatos és visszaadja a 90-es évek Doom feelingjét. Aki szeretne egy kicsit nosztalgiázni és még egyszer átélni a régi Doom játékok hangulatát, annak itt a remek alkalom. A játék kb. fél óra alatt végigjátszható és szépen fokozatosan nehezedik. A játékot megtaláljátok itt:

  http://www.newgrounds.com/portal/view/498101

  2011 június végén az oldal új szerverre költözött. Erre nem feltétlen volt szükség, hiszen a hababa.hu motorját képező keretrendszer tökéletesen futott a régi szerveren is. Ne tudjátok meg, hogy néz ki a szerver, mennyi oda nem illő dolog van pl. most is rajta. Igen, aki informatikát tanul, az már csak ilyen. És van 1-2 háttérben lévő dolog, amivel kísérletezgetek és számotokra láthatatlan. Lehet, hogy egyszer talán nyilvánosságra fogom hozni, de ha igen, akkor az sem a közeljövőben lesz. Szóval átköltöztünk az új szerverre, ez szerencsére fájdalommentesen történt, a látogatók az egészből semmit sem éreztek.

  Július végén megújult a fórum. Már hosszú-hosszú ideje naponta több spam és robot is betámadta a fórumot. Rengeteg reklám került a bejegyzések közé és rengeteg valótlan felhasználó is regisztrált a fórumba. Ezek mind törlésre kerültek. Mit is nyújt nektek az új fórum? Egyrészt új kinézetet, de legfőként a tiszta, reklámmentes beszélgetési lehetőséget. Aki még nem regisztrált és nem is szeretne, annak továbbra is lesz lehetősége hozzászólást írni. Ám a hozzászólás megírása végén egy új spam elleni védelmet vezettem be. Ez a következő: miután a felhasználó (jelen esetben te) megírta a kommentet, a komment alján fog találni majd egy kérdést. Ez felel azért, hogy a spamok ne tudjanak irkálni. Ezek nem is kérdések, hanem inkább arra kötelezik az embert, hogy írja le számjegyekkel a betűkkel leírt számot. Pl. Írd le számokkal: ezerhatszáznyolcvan. Jelen esetben ugyebár a mezőbe 1680-at kell írni és a hozzászólás elküldésre fog kerülni.

  Ki fog ezzel találkozni? Aki éppen regisztrálni szeretne, vagy ahogy fent említettem, az, aki vendégként szeretne hozzászólni a témához. Használjátok egészséggel a megújult fórumot!

  E hónap végén volt a blog 4. évfordulója is, aminek alkalmából új bejegyzések kerültek a meglévőek mellé. Ezúttal a 9.6-os ponttól folytattam az írást. Az évforduló alkalmából doc fájl is készült, ami a blogon belül tölthettek le.

  Read more

 • 2011 második félév

  2011 nyarának végén még nagyon a Roe hangok felvételén és a felvételek javítgatásán fáradoztunk. Ekkor kerültek felvételre a PDA-kon szereplő videók is, amiket a Doom 3 szinkronból már ismert Barna Gergely vett fel. Így sikerült elérnünk azt, hogy ezen videók magyar hangja megegyezik a Doom 3 szinkronban lévő hangokkal.

  2 évvel ezelőtt, 2009 szeptember 18-án, 4 évnyi munka után megjelent a Doom 3 szinkron végleges változata. A szinkron nagy sikernek örvendett (persze teljes joggal kapott negatív kritikákat is) és a mai napig is sok letöltőre akad.
  Már a szinkron megjelenésekor gondoltunk arra, hogy készítünk majd egy olyan változatot, ami tartalmazza a játék szinkronján kívül a szöveges magyarítást is. Ergó, aki teljesen magyarul szeretné játszani a játékot, az 2011 szeptember 18-tól a Doom 3 szinkron menüpont alól letöltheti az összevont verziót.

  Miért Doom 3 szinkron v1.1? Az összevonásos részen kívül a szinkronon is szépítgettünk egy kicsit. Pl. az a hang, amit csak poén kedvéért készítettünk és véletlenül benne maradt a végleges verzióban, most cserélésre került. Miután észrevettük a hibát égett is egy kicsit a bőr a képünkön, de aztán láttam, hogy a YouTube-on szaporodtak a videók ennek a szereplőnek a hangjáról. Mellesleg az egyik ilyen videót nagy meglepetésemre több, mint 20 ezren nézték meg. A szöveges magyarítást Mike bocsátotta rendelkezésünkre. Segítségét nagyon köszönjük! Most már tényleg egy 100%-os magyarítást tudtok tőlünk letölteni!
  Szeptember folyamán felvételre kerültek a RoE magyar hangjai is. Igen, sajnos itt érkeztünk el a Doom 3 RoE szinkron egyetlen "gyenge" pontjához. Már régóta folynak a tárgyalások Betruger szerepét illetően. Igyekeztünk nektek megadni azt, hogy Betruger magyar hangját a kiegészítőben is ugyanaz az ember tudja megszólaltatni mint az alapjáték esetében. Többszöri megkeresésünkre sem vállalta el ismét Betruger magyar hangját. Így hát akármennyire is elszomorodtunk, muszáj volt más ember után nézni, akivel fel tudjuk venni a szövegeket.

  Elég sokat keresgéltünk, de szerencsére megtaláltuk az embert a feladatra, Schlemmer Gábor személyében. Gábor fiatalabb, mint a Betrugert korábban megformázó színész, de bátran állíthatom, hogy semmivel sem nyújtott gyengébb teljesítményt. Minden hangot többféle változatban is felvettünk, (hogy majd tudjunk köztük válogatni) igyekeztünk a lehető legjobban visszaadni az eredeti hangot. Merem állítani, hogy sikerült és higgyétek el nekünk, Gábor hangjában sem fogtok csalódni!
  Októberben kijött az id legújabb játéka, a Rage, melyről rengeteg cikk született a különféle játékokkal foglalkozó oldalakon. Igyekeztem ezek egy részét egy csokorba összegyűjteni nektek.
  Ugyanebben a hónapban indult el a TV2 műsorán az Ability – A képességek próbája című vetélkedő. Ez egy országos esélyegyenlőségi vetélkedő-sorozat az Ability Park szakmai rendezésében, melyben általános iskolás diákcsapatok küzdenek különböző, látványos fogyatékosügyi játékokban, a felmenő rendszerben történő döntőbe jutásért. Itt és most, először, fordul a kocka: az ép gyerekek is átélhetik, megtapasztalhatják, hogy milyen nehézségekkel szembesülnek a fogyatékosok világában. Kerekesszékes kalandtúra, állatmentés jelnyelvvel, Braille-titkok és autista útvesztő, a középdöntőben sötét ügyek, paralimpiai riportok és szellemi vetélkedő is várja a diákokat, hogy próbára tegyék képességeiket. A vetélkedőben Barna Gergely, a Doom 3 és a RoE PDA videóinak a magyar hangja is feltűnik és kommentálja az eseményeket. Érdemes megtekinteni 1-2 részt a vetélkedőből.

  Október végén viszont új logót kapott az oldal. Asary (a Hot-Rod Online Team-ből) már nagyon sokszor segített nekünk. Rengeteg bannert és egyéb kisebb-nagyobb képet készített a hababa.hu számára, amit én rendszerességgel fel is használtam. A mostani új, mondhatni fejlécünk is az ő keze munkáját dícséri. A képet még nyár végén küldte el nekünk, csak úgy voltam vele, hogy majd akkor fogom feltölteni, ha már eléggé előrehaladott állapotban leszünk a szinkronnal. A fejléc alatt lévő csík megmásítása viszont már az én kezem munkáját dicséri. Ideiglenesen eltüntettem onnan a keresési mezőt (úgysem használja senki), plusz az oldaltérképül szolgáló szövegcsíkot is (az sem olyan fontos). Helyette egy összefoglalás kapott helyet, hogy mégis összegezve kb. hány százalékban vagyunk kész a Doom 3 Resurrection of Evil magyar szinkronnal. Természetesen ez a két funkció a szinkron elkészülte után vissza fog kerülni.

  Novemberben az id publikussá tette a Doom 3 forráskódját, mely a motor nagy részét tartalmazza, tehát innentől bárki aki ért hozzá írhat egy játékot az id Tech Engine segítségével. Ígértem, hogy majd készítek 1-2 tutorialt, hogy pontosan hogyan is kell nekikezdeni. Ebből egyenlőre még nem lett semmi, de ha úgy alakul, akkor el fog készülni. Smile

  Mikulás napján a szokásokhoz híven ünnepi köntöst kapott az oldal. Nem volt semmi extra, esett a hó az oldal minden lapján, plusz a fórumunk is kapott egy kis karácsonyi köntöst. Nem volt nagy szám ahogy mondtam, de szerintem ez is bőven megtette.

  2011 karácsonyára pedig elkészítettük a második hivatalos Doom 3 RoE szinkron trailerünket.

  Read more

 • 2012 első félév

  2012 elejét a Magyarítások Portálra való kikerüléssel kezdtük, ugyanis 2011 Karácsonyán elkészült a Doom 3 RoE szinkron második trailere. A Portálon és a YouTube-on rengeteg negatív/pozitív visszajelzést kaptunk, melyek közül az építő jellegű kritikák nagyban segítették munkánkat.

  Read more

 • 2012 második félév

  Idén Augusztus 2-5 között zajlott az id legnagyobb rendezvénye, a QuakeCon. A QuakeCon-ról azt érdemes tudni, hogy a csapat - sok más egyéb rendezvény mellett - ezen a rendezvényen szokott beszámolni az épp készülő projektekről és meglepetésekkel is szoktak készülni.

  Read more