2011 első félév

Az ünnepek elmúlásával eltávolításra kerültek az oldal díszei is, visszaállt minden az eredeti kinézetére. 2011 januárja teljes mértékben a Doom 3 RoE szinkronra való toborzásból állt. A szinkronra való felhívás kikerült a Magyarítások Portálra és freddyD oldalára (rosszpcjatekok.blog.hu) is. Ekkortájt nyitottam a fórumban egy új témát, amiben a Doom 3 RoE szinkronnal kapcsolatos dolgokat lehetett megbeszélni. Igen, ezzel egy kicsit elkéstem, de legalább eszembe jutott Smile.

Január 15-én végül megrendezésre került az első felvételi nap. A Doom 3 Szinkron kezdetén sosem hittem volna, hogy valaha is létre fog jönni ilyen kaliberű dolog. Hogy lesz aki majd nézegetni fogja az oldalt és az oldalon keresztül jelentkezni is fog az általunk készített szinkronra. Jó azért személyesen is beszélni/dolgozni a Doomos emberekkel, hiszen ilyenkor tudja az ember, hogy igenis még mindig vannak olyanok, akiket a régi megjelenés ellenére is leköt a Doom 3. A felvételi nap sikerrel lezajlott és remek hangokat készítettünk.

A január 15-én megtartott első felvételi napon az egyik jelentkező (K00gL04f) már elég rég óta rendszeres műsorvezetője az egyik adásnak a DnB Pékség nevű rádión. Még január 15-én este, amikor már tartottunk hazafelé a stúdióból, K00gL04f elmondta, hogy ő ezen a rádión minden hétfőn adásban van. Megemlítette, hogy a műsorában szót fog ejteni a Doom 3 Resurrection of Evil szinkronján való részvételéről is. Ennek nagyon megörültem és kíváncsian vártam mikor kerül fel a lapra az adás, hogy aztán én is meg tudjam hallgatni a műsort. Szóval ha érdekel az, hogyan is zajlott az első felvételi nap egy jelentkező szemszögéből, akkor mindenképpen nézzétek meg a videót, amit a Doom 3 RoE szinkron menüpont alatt találtok. A videóban a műsorban elhangzott szinkronnal kapcsolatos dolgokat vágtam össze, így kreálva egy 12 perces kis fájlocskát. Smile

Tehát mint látható is volt, az oldal továbbra is tele volt nyomva a RoE szinkronra való toborzás híreivel és megszaporodtak a frissítések is. Az átlagos heti 1 cikk helyett volt úgy, hogy hetente 3 cikket is kénytelen voltam írni, hogy mindig informálni tudjalak titeket.

A sok jelentkezőre való tekintettel aztán január végén azt kellett mondanom, hogy bizony le kell zárnom a szinkronra való jelentkezést. Rengeteg ember jelentkezett és sajnos már így is akadt olyan, akit helyhiány miatt el kellett utasítanom.

Január 27-én pedig elérkezett a hababa.hu születésnapja, pontosabban a 6. ha jól számolom. Ez mindig örömmel telt el, hogy igen, bizony, még egy évig képes voltam életben tartani az oldalt és olyan információkkal szolgálni, ami Nektek, látogatóknak is érdekes. De sajnos kaptam rossz híreket is. FreddyD bejelentette, hogy február 16-án végleg bezárja a Rossz PC Játékok Sorozat kapuit. Én nagyon szerettem ezt a sorozatot, sok videót többször is megnéztem olyan jóra sikeredtek. A másik dolog meg persze, hogy én már elég jól ismertem freddyD-t. Nagyon sokat segített a Doom 3 szinkronban (több szerepet is vállalt) és a RoE kihírezésében is segített. Plusz együtt készítettük el a Gyilok Gép nevű amatőr hangjátékot is. Szerencsére freddydD nem tűnt el végleg az internetről, jelenleg a http://blogolkodom.blog.hu oldal vezetője. A megszűnésről cikket is írtam a Béta verzió nevű kari egyetemi újságban, amit az oldalra is teljes egészében kiraktam.

Február elejére pedig elkészült a Doom 3 RoE szinkron első hivatalos trailere. A videó több mint 4 perc hosszúságban ad egy kis ízelítőt a közelgő szinkronról. A február 19-én tartott második felvételi napon pedig végeztünk a Doom 3 RoE összes mellékszerepével.

Ekkorra Zuckenberg facebook.com nevezetű közösségi oldala is a magyar honosítás miatt nagyon sok hazai taggal rendelkezett. Ezért gondoltam arra, hogy az iwiwen lévő Doom 3 Szinkron csoport után a facebookon is létrehozunk egy csoportot, de ezúttal a hababa.hu számára. A csoportban próbáltam egy kis plusz információval is szolgálni, azoknak, akik rendszeres látogatói az oldalnak, illetve ha egy új hír látott napvilágot az oldalon, azt a facebook csoporton keresztül is közöltem a tagokkal. A csoportba bárki beléphet, aki szeretne további információkat is kapni az oldalról és a szinkronról.

Bizony, 2011 első két hónapjában eléggé belehúztunk a szinkron készítésébe, így márciusban mindent leírtam a blogba is. És mivel márciusra már elég sok minden összegyűlt a RoE szinkron kapcsán, ezért idejét láttam megnyitni egy menüpontot, ahol rendszerezve megtaláljátok a RoE eddigi összegyűlt és publikálásra került anyagait. Itt megtaláljátok a két felvételi nap időpontját és résztvevőit, továbbá a főszereplők magyar hangjait. Kirakásra került a trailer, K00gL04f beszámolója és a facebook csoportra való hivatkozás is. A RoE-val kapcsolatos későbbi, további információkat is itt szépen, rendszerezve fogjátok megtalálni.

Idén is szükségessé vált a linkek menüponton belüli linkek frissítése. Sajnos a linkekkel az a baj, hogy egy idő után, ha az ember nem foglalkozik vele, nem tartja kordában, akkor vagy elévülnek és arcba kapunk egy 404-es hibát, vagy csak megváltozik a hivatkozás, ebben az esetben is kapunk általában egy 404-es hibát. Sajnos az én linkek menüpontommal is ez a helyzet, és már sajnos nagyon sok link nem élt/sok oldal nem frissült, ezért ismét kénytelen voltam a körmére nézni egy kicsit. Sajnos sokat el kellett távolítanom, de a régiek helyére sok olyan új oldalt is beraktam, amit már nagyon rég óta szerettem volna megmutatni nektek. Bekerült az otherworld.hu, a gamestar.hu, a magyaritasok.hu (huh, ennek már ideje volt) és még 1-2 általam érdekesnek szánt oldal, amiket ha tudok minden nap megnézek. Gondolom sokukat már ismeritek, de hátha tudok még valami újat is mutatni.

Március 19-én Mike Dorottya (DODO) eljött a mi kis stúdiónkba és ismét megmutatta, hogy igen, ő is ért a szinkronizáláshoz. A Női CPU-nak egyáltalán nem volt kevés szövege, de 3 óra alatt végeztek a hangok felvételével. A hangok nagyon jóra sikerültek, szerintem ezek minőségileg a legjobb hangok is egyben.

A 2011 április 1-re szánt bejegyzésemben egy olyan hírt terjesztettem, hogy az ID Software írt nekem egy levelet, ami a szinkronnal kapcsolatos jogi dolgokról szólt. A levelet természetesen (szerencsére) csak én találtam ki, semmi valóságalapja nincs. Így szólt:

 

Tisztelt "hababa"!

Tudomásunkra jutott, hogy Önök az általunk készített Doom 3 névvel ellátott játékhoz egy olyan modifikációt készítettek, ami a játékban szereplő karakterek hangjait cseréli le az Önök által készített hangokra. Mint ahogy azt remélem Önök is tudják, a játékot modolni csak úgy lehet, ha a moddal egyidejűleg nem sérül semelyik eredeti fájl sem. Az exe elindítása után az általuk készített mod valóban nem fajul ilyesfajta illegalitásba, ám egy másik szempontot figyelmen kívül hagy. A mod feltelepítése után lehetetlenné válik az eredeti hangok elérése a játékon belül. Ezért nyomatékosan arra kérjük Önöket, hogy írják át a modot úgy, hogy a mod feltelepítése után a felhasználóknak lehetősége legyen választani az Önök által készített és a mi általunk felvett hangok között. Amennyiben ezt nem tudják megtenni, azonnal távolítsák el a modot a 87.229.22.129-es szerverről, különben kénytelenek leszünk jogi lépéseket tenni a játék tisztán tartása érdekében.
Együttműködésüket előre is köszönjük!

Tisztelettel:

Kevin Cloud

ID Software

Nézelődtem az interneten és egy igen érdekes flash játékra lettem figyelmes. Egy lelkes programozó készített a Doom első és második részéből egy flash alapú platform játékot, ami eszméletlen jóra sikeredett. A játék nagyon hangulatos és visszaadja a 90-es évek Doom feelingjét. Aki szeretne egy kicsit nosztalgiázni és még egyszer átélni a régi Doom játékok hangulatát, annak itt a remek alkalom. A játék kb. fél óra alatt végigjátszható és szépen fokozatosan nehezedik. A játékot megtaláljátok itt:

http://www.newgrounds.com/portal/view/498101

2011 június végén az oldal új szerverre költözött. Erre nem feltétlen volt szükség, hiszen a hababa.hu motorját képező keretrendszer tökéletesen futott a régi szerveren is. Ne tudjátok meg, hogy néz ki a szerver, mennyi oda nem illő dolog van pl. most is rajta. Igen, aki informatikát tanul, az már csak ilyen. És van 1-2 háttérben lévő dolog, amivel kísérletezgetek és számotokra láthatatlan. Lehet, hogy egyszer talán nyilvánosságra fogom hozni, de ha igen, akkor az sem a közeljövőben lesz. Szóval átköltöztünk az új szerverre, ez szerencsére fájdalommentesen történt, a látogatók az egészből semmit sem éreztek.

Július végén megújult a fórum. Már hosszú-hosszú ideje naponta több spam és robot is betámadta a fórumot. Rengeteg reklám került a bejegyzések közé és rengeteg valótlan felhasználó is regisztrált a fórumba. Ezek mind törlésre kerültek. Mit is nyújt nektek az új fórum? Egyrészt új kinézetet, de legfőként a tiszta, reklámmentes beszélgetési lehetőséget. Aki még nem regisztrált és nem is szeretne, annak továbbra is lesz lehetősége hozzászólást írni. Ám a hozzászólás megírása végén egy új spam elleni védelmet vezettem be. Ez a következő: miután a felhasználó (jelen esetben te) megírta a kommentet, a komment alján fog találni majd egy kérdést. Ez felel azért, hogy a spamok ne tudjanak irkálni. Ezek nem is kérdések, hanem inkább arra kötelezik az embert, hogy írja le számjegyekkel a betűkkel leírt számot. Pl. Írd le számokkal: ezerhatszáznyolcvan. Jelen esetben ugyebár a mezőbe 1680-at kell írni és a hozzászólás elküldésre fog kerülni.

Ki fog ezzel találkozni? Aki éppen regisztrálni szeretne, vagy ahogy fent említettem, az, aki vendégként szeretne hozzászólni a témához. Használjátok egészséggel a megújult fórumot!

E hónap végén volt a blog 4. évfordulója is, aminek alkalmából új bejegyzések kerültek a meglévőek mellé. Ezúttal a 9.6-os ponttól folytattam az írást. Az évforduló alkalmából doc fájl is készült, ami a blogon belül tölthettek le.

Nincsenek hozzászólások

Hozzászólok