2011 második félév

2011 nyarának végén még nagyon a Roe hangok felvételén és a felvételek javítgatásán fáradoztunk. Ekkor kerültek felvételre a PDA-kon szereplő videók is, amiket a Doom 3 szinkronból már ismert Barna Gergely vett fel. Így sikerült elérnünk azt, hogy ezen videók magyar hangja megegyezik a Doom 3 szinkronban lévő hangokkal.

2 évvel ezelőtt, 2009 szeptember 18-án, 4 évnyi munka után megjelent a Doom 3 szinkron végleges változata. A szinkron nagy sikernek örvendett (persze teljes joggal kapott negatív kritikákat is) és a mai napig is sok letöltőre akad.
Már a szinkron megjelenésekor gondoltunk arra, hogy készítünk majd egy olyan változatot, ami tartalmazza a játék szinkronján kívül a szöveges magyarítást is. Ergó, aki teljesen magyarul szeretné játszani a játékot, az 2011 szeptember 18-tól a Doom 3 szinkron menüpont alól letöltheti az összevont verziót.

Miért Doom 3 szinkron v1.1? Az összevonásos részen kívül a szinkronon is szépítgettünk egy kicsit. Pl. az a hang, amit csak poén kedvéért készítettünk és véletlenül benne maradt a végleges verzióban, most cserélésre került. Miután észrevettük a hibát égett is egy kicsit a bőr a képünkön, de aztán láttam, hogy a YouTube-on szaporodtak a videók ennek a szereplőnek a hangjáról. Mellesleg az egyik ilyen videót nagy meglepetésemre több, mint 20 ezren nézték meg. A szöveges magyarítást Mike bocsátotta rendelkezésünkre. Segítségét nagyon köszönjük! Most már tényleg egy 100%-os magyarítást tudtok tőlünk letölteni!
Szeptember folyamán felvételre kerültek a RoE magyar hangjai is. Igen, sajnos itt érkeztünk el a Doom 3 RoE szinkron egyetlen "gyenge" pontjához. Már régóta folynak a tárgyalások Betruger szerepét illetően. Igyekeztünk nektek megadni azt, hogy Betruger magyar hangját a kiegészítőben is ugyanaz az ember tudja megszólaltatni mint az alapjáték esetében. Többszöri megkeresésünkre sem vállalta el ismét Betruger magyar hangját. Így hát akármennyire is elszomorodtunk, muszáj volt más ember után nézni, akivel fel tudjuk venni a szövegeket.

Elég sokat keresgéltünk, de szerencsére megtaláltuk az embert a feladatra, Schlemmer Gábor személyében. Gábor fiatalabb, mint a Betrugert korábban megformázó színész, de bátran állíthatom, hogy semmivel sem nyújtott gyengébb teljesítményt. Minden hangot többféle változatban is felvettünk, (hogy majd tudjunk köztük válogatni) igyekeztünk a lehető legjobban visszaadni az eredeti hangot. Merem állítani, hogy sikerült és higgyétek el nekünk, Gábor hangjában sem fogtok csalódni!
Októberben kijött az id legújabb játéka, a Rage, melyről rengeteg cikk született a különféle játékokkal foglalkozó oldalakon. Igyekeztem ezek egy részét egy csokorba összegyűjteni nektek.
Ugyanebben a hónapban indult el a TV2 műsorán az Ability – A képességek próbája című vetélkedő. Ez egy országos esélyegyenlőségi vetélkedő-sorozat az Ability Park szakmai rendezésében, melyben általános iskolás diákcsapatok küzdenek különböző, látványos fogyatékosügyi játékokban, a felmenő rendszerben történő döntőbe jutásért. Itt és most, először, fordul a kocka: az ép gyerekek is átélhetik, megtapasztalhatják, hogy milyen nehézségekkel szembesülnek a fogyatékosok világában. Kerekesszékes kalandtúra, állatmentés jelnyelvvel, Braille-titkok és autista útvesztő, a középdöntőben sötét ügyek, paralimpiai riportok és szellemi vetélkedő is várja a diákokat, hogy próbára tegyék képességeiket. A vetélkedőben Barna Gergely, a Doom 3 és a RoE PDA videóinak a magyar hangja is feltűnik és kommentálja az eseményeket. Érdemes megtekinteni 1-2 részt a vetélkedőből.

Október végén viszont új logót kapott az oldal. Asary (a Hot-Rod Online Team-ből) már nagyon sokszor segített nekünk. Rengeteg bannert és egyéb kisebb-nagyobb képet készített a hababa.hu számára, amit én rendszerességgel fel is használtam. A mostani új, mondhatni fejlécünk is az ő keze munkáját dícséri. A képet még nyár végén küldte el nekünk, csak úgy voltam vele, hogy majd akkor fogom feltölteni, ha már eléggé előrehaladott állapotban leszünk a szinkronnal. A fejléc alatt lévő csík megmásítása viszont már az én kezem munkáját dicséri. Ideiglenesen eltüntettem onnan a keresési mezőt (úgysem használja senki), plusz az oldaltérképül szolgáló szövegcsíkot is (az sem olyan fontos). Helyette egy összefoglalás kapott helyet, hogy mégis összegezve kb. hány százalékban vagyunk kész a Doom 3 Resurrection of Evil magyar szinkronnal. Természetesen ez a két funkció a szinkron elkészülte után vissza fog kerülni.

Novemberben az id publikussá tette a Doom 3 forráskódját, mely a motor nagy részét tartalmazza, tehát innentől bárki aki ért hozzá írhat egy játékot az id Tech Engine segítségével. Ígértem, hogy majd készítek 1-2 tutorialt, hogy pontosan hogyan is kell nekikezdeni. Ebből egyenlőre még nem lett semmi, de ha úgy alakul, akkor el fog készülni. Smile

Mikulás napján a szokásokhoz híven ünnepi köntöst kapott az oldal. Nem volt semmi extra, esett a hó az oldal minden lapján, plusz a fórumunk is kapott egy kis karácsonyi köntöst. Nem volt nagy szám ahogy mondtam, de szerintem ez is bőven megtette.

2011 karácsonyára pedig elkészítettük a második hivatalos Doom 3 RoE szinkron trailerünket.

Nincsenek hozzászólások

Hozzászólok