A kezdetek

Már-már kissé nehezen emlékszek vissza arra az időre, amikor megnyitottam a hababa.hu kapuit 2005 január 27-én.

De mi is adta az ihletet, hogy ez az oldal megszülessen?

Középiskolában máig nagyon sokat hülyülünk a haverokkal. Szerencsére elég sokan vannak, szal van miről beszélgetni. Ez adta a honlap alapötletét is. Mi lenne, ha csinálnék egy olyan oldalt, ahova fel tudnám tölteni az iskola marhaságokat? Szövegeket, képeket, meg mindenféle vicces dolgokat, amiknek a nagy része fűződik az iskolához is (legfőképpen persze nem tanulmányilag). Amúgy is nagyon érdekel az informatikának ez a része, gondoltam megpróbálok csinálni egyet.

Már akkor is voltak ingyenes tárhelyszolgáltatók, de mindegyik egyik sem adott normális domaint. Csak az extra.hu, uw.hu, fw.hu biggyesztéssel kaphattál ingyen tárhelyet. De ha jól emlékszem az extra még akkor koránt sem biztosított 2 Gigát, asszem pár MB helyet kaptál csak. Plusz az uw és az fw-nél általában ott vannak azok a bizonyos reklámcsíkok. Senkinek sem kellenek, plusz a maximális fájlméretet is megszabja valamelyik (de erre most nem mernék megesküdni).

Szal gondoltam magamba, nem kell nekem ilyen, nézek egy rendeset, amivel aztán később is tudok foglalkozni, hátha egyszer sikerül majd valami értelmeset is kihozni a dologból. Regisztráltam is magam normális domain névvel és tárhellyel. Ám a regisztráció folyamata se volt egyszerű, életemben először regisztráltam tárhelyet és domaint, ekkor ismerkedtem meg az FTP fogalmával is. Érdekesnek bizonyult a dolog.

Az első fél évben tapasztalatban weblapszerkesztőként a Wordhoz nyúltam. Nem akarom a programot leszólni, de attól függetlenül, hogy van benne ilyen funkció, egyáltalán nem alkalmas komolyabb weblapok tervezésére. Nem is készítettem még akkor komolyabbat, az a program nekem tökéletesen megfelelt.

Aztán tértem át az Office csomag egyik jobban hangzó programjára, a Front Page-re. Ez már lényegesen többet tudott ilyen téren a Wordnél, elég sokáig ezt használtam, körülbelül 2007 elejéig. Ekkortájt már egy kicsit komolyabban foglalkoztam a honlappal. Ugyanis 2006 szeptembertől én is besegítettem a sulirádió működésébe (amit azóta is űzök). A rádióban lejátszott zenéket töltögettem fel ide, akinek megtetszett, az innen letölthette. Ekkorra már áttértem a Macromedia egyik programjára, a Dreamweaverre. Nagyon jó program, rengeteg tud, máig nem sikerült még 100%-ban megismernem a programot és most ezt is használom az oldal fejlesztéséhez.

Aztán jött 2007 nyara. Töltögettem fel a mixeimet sorban, de éreztem, hogy ez nem lesz így jó. Nem volt különösebb tartalom az oldalon, nem volt valami szép se... Hiába tanulmányoztam a Dreamweavert egész nyáron (amikor kedvem volt hozzá) nem sikerült összehoznom egy olyan oldalt, ami nekem tetszett volna. Valami egyszerűbb és gyorsabb módszerhez kellett folyamodnom...

Ekkor figyeltem fel a különböző tartalomkezelő rendszerekre, mint pl. a PHP-Nuke vagy a Joomla. Ezt a kettőt kezdtem el tanulmányozgatni és próbálgatni. A PHP-Nuke egy nagyon jó rendszer, nagyon sokat tud és nem is nehéz kezelni, de valamiért mégis a Joomla-t részesítettem előnyben. Számomra szimpatikusabb volt, jobban tetszett, de lehet, hogy felhasználó barátibb is volt valamivel mint a PHP-Nuke.

Tehát 2007 nyarán a Joomla mellett döntöttem és el is kezdtem használni az oldal működtetéséhez. 1-2 hónap alatt meg is tanultam szinte minden funkcióját a rendszernek, ami nem tetszett azt pedig egyszerűen Dreamweaverrel átszerkesztettem. Nagyon jó párosításnak találom a mai napig a Joomla-t és a Dreamweavert.

Aztán elkezdett az oldal tartalmilag is frissülni, bővülni. Töltöttem fel az új mixeimet, amik már hallgathatóak is voltak. Smile Továbbá megjelent az xXx, a blog és a másik oldal meghalása után a Doom 3 szinkronnal kapcsolatos dolgok is ide kerültek fel rengeteg videóval + fórum, ahol bármiről kérdezhettek.

Majd 2007 Decemberében MP3-mak letöltését tettem ingyenesen letölthetővé. Szóval most elég jól megvan az oldal, így 2008 januárjának végén, reméljük még nagyon soká fogom tudni csinálni, lesz érdeklődés mindenre és az oldal hibamentesen fog továbbra is működni. És remélem sikerül fejlesztgetni és javítgatni is, hogy egy minél színvonalasabb honlapot tudjak elétek tárni.

Nincsenek hozzászólások

Hozzászólok